Izaberite stranicu

На данашњи дан, 9. септембра 2001. године на предсједничким изборима у Белорусији побиједио је Александар Лукашенко.

Белорусија је континентална држава у источној Европи. Граничи се са Русијом на сјевероистоку, Украјином на југу, Пољском и Литванијом на западу, те Летонијом на сјеверозападу. Главни и највећи град је Минск, а остали већи градови су Гомељ, Могиљов, Витепск, Гродно и Брест. Преко 25% територије  је под шумом, док су најважнији извори прихода пољопривреда и индустрија. Све до XX вијека територија данашње Белорусије је била дио других држава, међу којима су Полоцка кнежевина, Велика Кнежевина Литванија, Пољско-литванска унија и Руска Империја. Уз помоћ Њемачког царства Белорусија је марта 1918. године прогласила независност, као марионетска Белоруска Народна Република. Након њемачкога пораза проглашена је ССР Белорусија. Послије Октобарске револуције, Белорусија је постала једна од конститутивних република Совјетског Савеза. Данашње границе добила је 1939. године након Совјетске инвазије на Пољску и враћања западне Белорусије, коју је Пољска заузела 1921. године.

У току Другог свјетског рата, Белорусија је претрпјела страховита разарања, изгубила је готово трећину становништва и више од половине економских ресурса. Привреда је обновљена у послијератним годинама.

Белоруски парламент је 1990. године прогласио суверенитет, а након распада Совјетског Савеза и независност Белорусије. Александар Лукашенко је предсједник државе од 1994. године. Од 2000. године Белорусија има са Русијом потписан уговор о специјалним везама са индицијама ка стварању Савеза Русије и Белорусије.

Већина становништва Белорусије живи у урбаним подручјима у и око великих градова. Преко 80% популације су етнички Белоруси, а најбројније мањинске заједнице су Руси, Пољаци и Украјинци. Службени језици су белоруски и руски. У конфесионалном погледу већина становника су православци.

До распада бившег Совјетског Савеза, Белорусија је била једна од индустријски најразвијенијих чланица. Након стицања независности, готово све бивше совјетске републике су упале у економске потешкоће. Умјесто тржишног капитализма Белорусија је увела тржишни социјализам, државно уређење у коме влада контролише кретање цијена и степен инфлације и има право да се мијеша у рад приватних предузећа. Те мјере белоруске владе, али и унија са Русијом, помогли су Белорусији да економски доста безболно преживи ту почетну фазу транзиције.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This