Izaberite stranicu

Синоћ је у Цркви Светог Николе у Старом граду, поводом 180 година постојања и рада Српског пјевачког друштва Јединство 1839 Котор, одржан концерт хора Првог београдског певачког друштва. У бројној публици били су и Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије и конзул Републике Србије г. Зоран Дојчиновић.

Епископ Јоаникије је благословио сабрање и честитао оцу Момчилу Кривокапићу јубилеј и уручио поклон.

Након програма који су приредили хористи Првог београдског певачког друштва под диригентском палицом Светлане Вилић, а који се састојао од 13 композиција, присутнима се обратио протојереј-ставрофор Петар Лукић, председник Првог београдског певачког друштва и старешина Саборне цркве у Београду. Он се захвалио домаћинима и уручио плакету СПД „Јединство“, а оцу Момчилу почасну чланску карту Првог београдског певачког друштва. У име СПД „Јединство“  захвалио се Драган Ђурчић који је гостима уручио пригодне поклоне.

Прво београдско певачко друштво (ПБПД) основано је на празник Св. Василија Великог, 14. јануара 1853. године. Временом је прерасло у националну институцију, која чува и наставља српску музичку и духовну традицију. Изузетно богат историјат Првог београдског певачког друштва представља, уједно, и историју духовног и културног изграђивања Србије. Овај најстарији хор у Србији је, у својству краљевског амбасадора културе Србије, наступао пред највећим владарима Европе. Као хор Краљевског Двора, учествовао је на церемонијама крунисања свих српских владара и интронизацијама патријараха Српске цркве.

Диригенти и хоровође Друштва су били најзначајнији композитори и диригенти Србије: Стеван Мокрањац, Корнелије Станковић, Јосиф Маринковић, Даворин Јенко, Станислав Бинички, Коста Манојловић, Стеван Христић, Милоје Милојевић, Александар Гавански, Војислав Илић, Димитрије Стефановић, Душан Миладиновић, Бојан Суђић, Дивна Љубојевић, Владимир Милосављевић… Своје златно доба Друштво је доживело током тридесетогодишњег рада најчувенијег српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца, у својству умјетничког руководиоца и диригента. Европске новине писале су, у прошлом вијеку, о Друштву као о једном од најбољих хорова свијета тог времена.

Од јануара 2004. године, у својству диригента и умјетничког руководиоца хора је гђа Светлана Вилић, предсједник хора је протојереј-ставрофор Петар Лукић, старешина Саборне цркве у Београду. Друштво са великим успјехом одржава турнеје и концерте у земљи и свијету.

ПБПД посједује историјски изузетно вриједан архив и најбогатију нототеку у земљи. Редовно пјева на недјељним и празничним богослужењима у Саборном храму у Београду. Под највишом је заштитом и покровитељством Његове Светости Патријарха Српског.

Предраг Николић

Фото: Фејсбук страница СПЦ Котор

Pin It on Pinterest

Share This