Izaberite stranicu

Свечаном академијом у Великој већнци Градске куће у Суботици синоћ су почели шести „Завичајни дани“, богата културно-уметничка манифестација коју организује Савез српских удружења Севернобачког округа.

Под слоганом „Удружени у различитости“ манифестација ће трајати до 8. септембра и у 16 програмских целина окупиће велики број учесника.

„Завичајне дане“ отворио је градоначелник Богдан Лабан истичући да је за град значајно што има једну манифестацију посвећену неговању традиције, културне баштине и свеукупног народног стваралаштва првенствено припадника српске, а потом и других националности које живе на овим просторима.

– „Завичајни дани“ су фестивал који из године у годину веома успешно реализује основну концепцију, а то је да успомене, прошлост и обележја завичаја отргне од заборава и сачува културни идентитет и традицију старог краја. Поред тога, програмски садржаји ове културно-уметничке манифестације, која има чак и хуманитарни и спортски карактер, све су богатији, разноврснији и квалитетнији. Суботичка локална самоуправа ће и убудуће, у границама могућности, подржавати манифестације које баштине традицију и културу различитих крајева, тим пре што је очување и неговање толеранције, као и развијање отворености ка прихватању различитости, веома важно за једну вишенационалну средину попут Суботице. – истакао је градоначелник Лабан.

Отварање фестивала увеличао је и Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АПВ, подсетивиши да у Војводини дела 70 завичајних удружења.

– Сви они негују културу, традицију и обичаје српског народа а Фонд пружа подршку свим удружењима која организују манифестације које чувају и афирмишу богато културно-историјско наслеђе нашег народа – поручио је Ћутило.

Повеља коју Савез српских удружења СБО традиционално додеље ове године уручена је Милици Бакрач, српској песникињи из Црне Горе.

– Први пут сам на „Завичајним данима“ и одушевљена сам атмосфером, бројном публиком, пуним срцем и гостопримством Суботице. „Завичајне дане“ би требао да има сваки град у Србији, Црној Гори и Републици Српској јер је завичај место одакле потичемо и одакле носимо нашу културу, духовност, светосавље, Видовдан… Све то је обједињено под једним кровом који се зове завичај – поручила је песникиња, преносећи поздраве из Његошеве Црне Горе.

Председник Савеза српских завичајних удружења, Боривоје Вукајловић истакао је да „Завичајни дани“ прерастају у фестивал културе, музике, забаве, аматеризма и хуманизма и доприносе афирмацији Суботице и наше земље.

– Наша жеља и намера је да истрајемо као чувари српске културе и традиције и останемо верни чувари светосавља и православног завета. Сви програми одвијаће се на тргу, како би могли да их погледају сви наши суграђани – најавио је Вукајловић.

У културно-уметничком делу програма, наступили су хор „Мироносице“, из Суботице, који је химном „Боже правде“ отворио програм, хор „Свети Серафим Саровски“, из Зрењанина, Селена Педић и Јована Мировић, младе глумице СКЦ „Вук Стефановић Караџић“ из Бачке Тополе.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This