Izaberite stranicu

Централна прослава 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 70 година организованог живота Српске цркве у Аустралији и Новом Зеланду биће одржана 7. септембра на имању Колеџа Светог Саве у Варовилу, Сиднеј.

Високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, свечано је дочекан 4. септембра на аеродрому у Сиднеју. Уследила је доксологија у Цркви Светог кнеза Лазара у Александрији, током које се игуману хиландарском надахнутим речима обратио Преосвећени Епископ аустралијско-новозелански г. Силуан:

– Високопреподобни оче архимандрите Методије, многоцењени и уважени игумане Свете нам српске Царске лавре Хиландара, драги представниче пута духовног нам родоначелника, архипастира и просветитеља Светога Саве, који води у живот.  Дозволите нам да поздравимо Вашу светињу у име свога свештенства и монаштва, у име повереног нам благочестивог и верног народа који се спасава на овом континенту; да Вам пожелимо добродошлицу к нама, деци географски најудаљенијег олтара наше Светосавске цркве.

Поред непобитног историјског значаја, Ваш долазак јесте пре свега велики благослов и благодатно духовно пролеће. Ваша посета нама, духовној деци Светога Саве на Петом континенту, у години великог јубилеја наше Светосавске цркве, поред части, благослова и радости коју она носи, јесте у исто време и отеловљење љубави, брижног вековног старања Светогорске лавре манастира Хиландара о својој духовној деци широм света, чак и до њених најудаљенијих граница. Вечерас осећамо присуство и покровитељство Мајке Божје, Игуманије Свете Горе из чије баште нам долазите и која нас вечерас Својом Тројеручицом милује и закриљује. Вечерас осећамо руку Светога Саве која нас благосиља преко Ваше Светиње и позива нас на свето јединство, на братски мир, на љубав и слогу – на пут којим је сам ходио Свети Сава и на који је призивао своју децу да пођу.

Верујемо да се  радују са нама сви Свети Немањићи, сви наши свети преци и Небеска Србија која се налази у наручју Христовом, посматрајући нас сабране на овој Божјој њиви испод јужног крста, коју Христос повери и нашој Светосавској цркви на духовно обрађивање и старање. Вечерас се са нама радује и Свети старац Никанор Хиландарски и, по милости Божјој – аустралијско-новозеландски, апостол мира на овом континенту, на чијем гробу стоје исписана слова Христове Благе Вести: „Блажени миротворци јер ће се синови Божји назвати,“ који је хитао да помири завађене Србе, да их врати на пут Светог Саве, путу Господа Христа, Јединог Пута и Истине и Живота нашег.

Добро нам дошао драги игумане као свој својима. Благодарни смо Вам на подвигу љубави Ваше што сте нас удостојили Ваше посете и благослова Свете нам лавре Хиландарске, што сте нас осоколили, растеретили и обрадовали својим присуством. Поздрављајући Вашу светињу, поздрављам и упућујем добродошлицу моме драгом брату и саслужитељу у Христу, Епископу новограчаничко-средњезападноамеричком г. Лонгину, некадашњем апостолу и благовеснику на овим просторима; благодарим на Вашем доласку, на Вашој љубави и подршци.

Добродошли и ви, свети монаси сапутници нашег игумана – помјаните нас у вашим светим молитвама. Нека ово вече буде уписано у Књигу Јагњета, нека оно буде залог наше љубави и јединства у Христу Господу. Благословите нас оче Игумане и поучите, напојте нас са извора Свете нам Немањићке Српске лавре, да бисмо своја срца и чула осветили, а тиме прогледали и живели пуноћом истине Богочовека Христа. Добро нам дошли!

***

Централна прослава 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 70 година организованог живота Српске цркве у Аустралији и Новом Зеланду биће одржана 7. септембра 2019. године на имању Колеџа Светог Саве у Варовилу, Сиднеј. Прослава ће започети Светом архијерејском литургијом у 9,30 часова у молитвеном присуству архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара. Уследиће богат културно-уметнички програм и свенародно сабрање.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This