Izaberite stranicu

На данашњи дан, 6. септембра 1923. године у Београду је рођен Петар II Карађорђевић, син краља Александра. Краљ Петар II Карађорђевић је био најстарији син краља Александра Карађорђевића и краљице Марије. Кумови су били краљ Џорџ VI од Уједињеног Краљевства и његова супруга Елизабета. Титула краља му је припала по наследној линији, пошто му је отац убијен у Марсеју 1934. године. Похађао је школу у Великој Британији а из Британије се вратио послије очевог убиства и понио је титулу Краљ Југославије. Пошто је био малољетан, краљевска власт је пренијета на Намјесништво које је у тестаменту одредио краљ Александар. На челу Намјесништва био је кнез Павле Карађорђевић. Краљ Петар II је званично на власт дошао послије протеста 27. марта 1941. године. Приступање Тројном пакту довело је до великих протеста у земљи, који су кулминирали 27. марта 1941. године. Краљ Петар II је указом проглашен пунољетним, иако то формално није био, и одмах је преузео власт од Намјесништва. Владао је само 19 дана. Онда је Краљевина Југославија бомбардована а краљ Петар II је на предлог предсједника владе, армијског генерала Душана Симовића, отишао у избјеглиштво. Прво је био у Грчкој, а затим у Јерусалиму и Египту. У јуну 1941. године стигао је у Енглеску. У прогласу од 16. априла 1941. године краљ је рекао: “Приморан да пред надмоћнијим непријатељем напустим национално земљиште, ја не мислим прекидати борбу. Част заставе спашена је, али национална слобода је у опасности. Ја позивам мој драги народ да не клоне под ударима судбине и да сачува вјеру у будућност… Увјерен да ће Бог бранити нашу праведу ствар, ја кличем: Живјела Југославија и њена слобода!“. То само значи да краљ и влада нијесу ни помишљали на капитулацију, нити је о томе било говора.

Послије Другог свјетског рата Југославија је постала једнопартијска држава под влашћу Комунистичке партије. У изгнанству краљ Петар II је прво живио у Лондону са својом супругом и сином Александром, рођеним 1945. године. Да би Александар, као наследник пријестола, био рођен на југословенском тлу, тадашњи британски премијер Винстон Черчил прогласио је апартман број 212 лондонског хотела“Claridges” југословенском територијом.

Краљ Петар II је последње године живота провео је у Сједињеним Америчким Државама. Сахрањен у манастиру Свети Сава у Либертвилу. На испраћају југословенског краља било је око 30.000 људи и још 400 америчких пилота које су краљеви четници спасили. На овом мјесту годинама се окупљала српска емиграција. Краљ Петар II је једини југословенски лидер који је добио прилику да говори у америчком конгресу, јуна 1942. године. Историја биљежи да је краљ Петар II био једини монархистички владар сахрањен на територији САД.

Посмртни остаци краља Петра II су 2013. године пренијети у цркву Светог Ђорђа на Опленцу.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This