Izaberite stranicu

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици синоћ, 5. септембра, одржан је свечани концерт духовне и свјетовне музике на којем је почасни гост био најстарији хор у Србији, основан 1853. године – Прво београдско певачко друштво.

Уваженим гостима добродошлицу је пожелио протојереј Предраг Шћепановић, заблагодаривши протојереју-ставрофору Петру Лукићу, предсједнику Друштва, што су својим доласком почаствовали све љубитеље прелијепог звука хорског појања класичних, духовних и свјетовних композиција. Он је заблагодарио и присутнима на великом одзиву којим су и уприличили ово радосно сабрање у крипти Саборног храма.

Хорски ансамбл је изводио композиције: Јосифа Маринковића, Милија Балакирјева, Миодрага Говедарице, Георгија Свиридова, Папаконстантинуа, Стевана Мокрањца, Павела Чеснокова, Исидора Бајића. Сабрани народ је уживао у овом надахнутом наступу који је одисао бриљантним извођењем са мноштвом варијатета.

Прво београдско певачко друштво, у својој богатој историји, је наступало пред највећим владарима Европе, одржавао добротворне концерте, школовао талентоване музичаре, помагао сиромашне ђаке, ратнике ослободилачких ратова. ПБПД посједује историјски изузетно вриједан архив и најбогатију нототеку у земљи. Покровитељи Друштва били су током историје српски кнежеви и краљеви, а од 1945. године до данас је под највишом заштитом Српске православне цркве и покровитељством Његове светости Патријарха српског. Од 1867. године, на молбу Митрополита Србије Михаила, прво са прекидима, а од 1881. године редовно, пјевају на богослужењима, углавном литургијама у Саборној цркви у Београду.

Диригенти и хоровође Друштва су били најзначајнији композитори и диригенти Србије: Стеван Мокрањац, Корнелије Станковић, Јосиф Маринковић, Даворин Јенко, Станислав Бинички, Коста Манојловић, Стеван Христић, Милоје Милојевић, Александар Гавански, Војислав Илић, Димитрије Стефановић, Душан Миладиновић, Бојан Суђић, Дивна Љубојевић, Владимир Милосављевић… Своје златно доба Друштво је доживјело током тридесетогодишњег рада најчувенијег српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца, у својству умјетничког руководиоца и диригента. Европске новине писале су, у прошлом вијеку, о Друштву као о једном од најбољих хорова свијета тог времена.

Од јануара 2004. године, у својству диригента и умјетничког руководиоца хора је госпођа Светлана Вилић која је дипломирала дириговање на државном конзерваторијуму Римски Корсаков у класи чувеног професора Александра Никлусова. Предсједник хора је протојереј-ставрофор Петар Лукић, старјешина Саборне цркве у Београду.

Прво београдско певачко друштво са великим успјехом одржава турнеје и концерте у земљи и свијету.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This