Izaberite stranicu

Напетост у међуправославним односима прети евхаристијском идентитету Цркве, изјавио је васељенски Патријарх Вартоломеј на отварању Међународне богословске конференције „О богословском наслеђу протојереја Георгија Флоровског“ у недељу вече, 1. септембра.

„Топло вас поздрављамо у Цариграду, историјском седишту православља, где обележавамо 40-годишњицу упокојења протојереја Георгија Флоровског, утицајне личности у Цркви и богословљу, који је био прееминентни професор патристике,“ рекао је васељенски Патријарх Вартоломеј у свом говору на отварању. Конференцију у Цариргаду организује Васељенска патријаршија са Патријаршијским институтом за светоотачке студије у Солуну.

„Дело протојереја Георгија Флоровског заувек ће припадати будућим нараштајима, и свагда ће бити врело надахнућа и усмерења при богословским изучавањима. Суштински елемент Флоровскове мисли и сведочења био је „креативни повратак Светим оцима“, рекао је васељенски Патријарх, нагласивши важност православног дискурса у савременом свету и закључио:

„Да бисмо одговорили на све изазове, сви морамо разумети важност православног јединства. Из искуства знамо како крхко је било свеправославно јединство приликом сазивања Светог и Великог Сабора Цркве на Криту и какво је оно сада по питању украјинске аутокефалности.

Нажалост, евхаристијском и есхатолошком идентиту Цркве данас прети неплодна духовност у Православној цркви, као и напетост у међуправославним односима.“

Извор: Romfea.news (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This