Izaberite stranicu

Двадесети Дечји сабор на Цетињу је ове године унео један новитет у свој програм и то све у циљу повезивања деце са природом. У брзом начину живота и све мањој могућности да деца време проводе на отвореном Центар за активности на отвореном – Outdoor Center је малишанима приредио незаборавно искуство промоцијом неговања традиционалних вештина.

Бог нам је дао природу не само да нам служи већ да и ми служимо њој чувајући је, а управо један од задатака Центра за активности на отвореном је да врши подизање свести и знања о значају заштите животне средине. Да омогући неформално знање о биљном и животињском свету, очувању природе, пружању прве помоћи, картографији. Да својим активностима промени начин на који људи мисле, осећају и понашају се, да доведе до померање личних граница, развоја личности, издржљивости, самодисциплине, изградње самопоштовања код појединца, изградње самопоуздања, личног развоја кроз рад у групама-тимски рад, поверења, бриге, толеранције и спремности да се да и прими помоћ од другог, развијању дубље повезаности са природом, унапређењу личног и друштвеног развоја и промовисање предности боравка у природи и на отвореном. Оснивач Центра је Алекса Марић, заљубљеник у природу, хуманост, правник и теолог, супруг и отац двојице дечака. Живи и ради у Бањој Луци.

Како сам сведочи његове студије права су биле неки логичан след школовања, с обзиром да је завршио средњу економску школу, правни смер, деда му је био судија, отац адвокат па се то некако само наметнуло. Теологија је чиста љубав и у многоме је променила његов живот и сматра то једном од најисправнијих животних одлука. Успео је да нађе везу и смисао између свих својих активности, бављења правом, теологијом, фотографијом, борилачким вештинама, да буде планинар, инструктор прежиљавања и припадник Горске Службе Спасавање. Иако су, можда, многима везе свих ових активности тешко схватљиве и тешко видљиве, њему су све смислене и са свим својим активностима изграђује своју личност и надопуњује своја знања. „Данас људи и превише времена посвећују себи, али нажалост ни то вријеме не искориштавају на квалитетан и конструктиван начин који би изградио њихову личност, већ се то углавном своди на мноштво небитних ствари. Егоизам је у наше друштво ушао на велика врата. Наравно да човјек треба да посвети вријеме себи, својој личној изградњи и унапређењу али са циљем да као такав унаприједи и допринесе заједници и друштву у којем се налази. Наши курсеви су и осмишљени са циљем унапређења човјека како на личном плану тако и човјека као друштвеног бића. Превазилажење личних страхова, одлучност, сналажљивост, храброст, способност комуникације у стресним ситуацијама, изградња тимског духа су само неке од ствари које ми покушавамо да изградимо код оних који пролазе наше курсеве“, каже Алекса.
Алекса је заједно са протојерејем Петром Петровићем, још једним заљубљеник у природу полазницима веронауке одржао радионицу под називом „Сналажење и преживљавање у природи.“ Дјеца, њих тридесетак одушевљено су слушала и учествовала у изазовима које чекају све који се нађу у лепотама природе. Колико је све било забавно најбоље сведоче фотографије.

HOME

.

Pin It on Pinterest

Share This