Izaberite stranicu

У једанаестој недељи по Духовима служена је Света Литургија у Храму Светог Јована Владимира. Началствовао је протојереј Мирослав Лазић из Смедерева (Епархија пожаревачко-браничевска). Саслуживали су му протојереј Љубомир Јовановић, јереј Младен Томовић, свештеници Агатангел Будишин и Александр Сыцевич из Пинская епархия и свештеник Евгений Мороз из храма Светог Николаја на Трёх Горах у Москви.

Након прочитаног  Јеванђеља, присутном народу бесједом се обратио протојереј Мирослав Лазић

„У име Оца и Сина и Светога Духа. Драга браћо и сестре, браћо свештеници имам част и задовољство да служимо и да принесемо бескрвну жртву у овом велелепном храму. Захваљујем се старешини овог братства оцу Слободану и осталим свештеницима и Митрополиту и Архиепископу на првом месту, нашем Амфилохију који нама даје част и који има слуха да ми када дођемо са стране широм српских земаља и осталих братских православних земаља да можемо да учествујемо у овоме предукусу Царства Небеског.

Бог у кога ми верујемо јесте Бог љубави. Бог је обећао палом човеку да га неће оставити самог, већ је Бог кроз време, кроз историју рода људског бринуо о човеку као Своме створењу. Кроз историју, слао је пророке, слао је разне проповеднике, који су учили, исправљали и колико је то било могуће поправљали човека да се врати себи, да се врати Богу. Али када је дошло време, када је дошла пуноћа времена или плерома, Бог је из превелике љубави послао у овај свет Сина Свога Јединородног Господа Исуса Христа да спасе човека од греха и смрти. И Он је то заиста учинио. Свака недеља је успомена и сећање на најважнији догађај у историји рода људског. То је догађај васкрсења Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа. Каже тамо у Светоме Писму да је Господа Исуса Христа васкрсао Бог Отац Духом Светим. Исус је био тридана у гробу и трећег дана је васкрсао. Ту вест о васкрсењу Господа Христа, пренеле су апостолима, а они свима нама да је Христос Васкрсао. Он се 40 дана јављао својим ученицима.

У овом времену када ми живимо, та вера у васкрсење Господа Христа је много важна и битна. Било је оних и биће, који су сумњали у тај највећи догађај у историји рода људског. Свети апостол Павле каже: „Ако Христос није васкрсао из мртвих, узалуд је вера наша и нада наша и све је превара.“ Претеча Господњи Свети Јован Крститељ је проповедао у Јорданској пустињи. Крстио је Госпога Христа. Дух Свети сишао на Њега у виду голуба, а са неба се чуо глас: „ Ово је Син мој љубазни, који је по мојој вољи.“ Пре петнаестак, двадест дана славили смо важан догађај. Преображење Господа Исуса Христа. На гори Тавору поред Господа Христа били су неколицина апостола, али се ту појавио Мојсије и Илија. Старозаветни пророци који су проповедали и веровали у христов долазак, у долазак Спаситеља који ће да спаси човека од греха и смрти. И на овом догађају чуо се глас Бога Оца са неба: „Ово је Син мој љубазни, Њега послушајте.“ Свети Јован Крститељ проповедао је у Јорданској пустињи, како рекох, речима: „Покајте се јер се приближило Царство Небеско.“ После страдања Светој Јована Крститеља, Господ Христос после крштења на реци Јордану такође почиње своју проповед речима: „Покајте се јер се приближило Царство Небеско,“ Господ Христос одлази да проповеда благу вест о спасењу човека. И где одлази? Одлази у Сирију. Тамо почиње своју прву проповед.

Молимо се Богу. Приносимо бескрвну жртву у виду хлеба и вина. Причешћујемо се са телом и крвљу Господа Христа и тако се поново сједињујемо са својим Творцем. Са Богом Оцем, Сином и Светим Духом. Предукус тог Царства Небеског јесте баш ова Света Литургија. Када Господ Исус Христос за наше телесне очи невидљиво није овде, али је Господ Христос овде. Овде је присутан и наш Архиепископ и Митрополит Амфилохије. Јер где год се служи служба у овој Митрополији, Архиепископији и Епархији, ту је он присутан. Ми служимо Свету Литургију у његово име и зато га и помињемо. Молимо се Богу да Господ који је вечна љубав, који је из љубави створио свет и на крају је створио човека као круну свега створеног, да овај предукус Царства Небеског када се овако сви саберемо дочекамо и други Христов долазак.“

У вечерњим часовима служен је молебан за почетак нове школске године.

Дејан Вукић

 

Pin It on Pinterest

Share This