Izaberite stranicu

На дан када Црква Христова прославља Св. мученика Андреја Стратилата и прoјављивање благодати са чудотворне Донске иконе Мајке Божије – служена је Света Литургија у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Началствовао је протојереј Јован Радовић, уз саслужење свештенства храма. 

,, У задњем моменту свога живота, Господ опрашта својим мучитељима и убицама, те и Оца Свога моли – да им опрости оно што му они чине”, подсетио је о. Јован на овај круцијални моменат.

,,Покајање је сјеме, а опраштање је плод. Јер, шта вреди сјеме ако плода нема”, рекао је он.

Нагласио је да је  немогуће да испунимо и схватимо Јеванђеље – уколико не усвојимо поуку о опраштању и не учинимо је својом.

,, Повод за то је био Апостол Петар, када је упитао Христа – колико пута Господе да опростим брату своме, да ли седам пута ? Где му Господ одговарара, Не седам, него седамдесет пута седам, треба да опраштамо једни другима”, објаснио је прота Јован.

Примајући Свете Христове Дарове, и благодарећи на Њима, свештенослужитељи Цркве Светог Ђорђа – одслужили су потом молебан за благословени почетак нове школске године.

Том прилик великом скупу деце која су испунила Храм Господњи, обратио се старешина цркве Светог Ђорђа, протопрезвитер-ставрофор Велибор Џомић.

,,Помолили смо се, да вама а и нама кроз вас, Господ дарује изобиље духовне радости, како би хранили душу и ум, свим оним што је добро. Помолили смо се да будете добри, живи, здрави, благословени, добри ђаци, дјеца, синови, кћери својим родитељима, своје Цркве, и да будете на понос Ваших родитеља и свих нас”, рекао је отац Велибор.

Честитајући почетак школске године, о. Велибор је поучио децу да се могу управљати тиме, тако што ће поставити себи циљеве – па ће, рецимо, до следећег септембра бити бољи, послушнији знајући да их Господ посматра како би били одговорнији, озбиљнији у животу – без обзира на то колико година имали и у које разреде ће поћи.

Заједничарење парохијске заједнице Светог Ђорђа, подно Горице, настављено је у радости и љубави послужењем у црквеној гостопримници храма.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This