Izaberite stranicu

Славно Успеније Мајке Божије ка Сину и Богу Њеном литургијски је прослављено у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Литургијским сабрањем началствовао је негдашњи старешина овог Светог храма, протојереј ставрофор Милун Фемић уз саслужење проте Милете Кљајевића и ђакона Ивана Црногорчевића.

У преиспуњеном храму верним народом, који је пристизао како би обележио крај Госпојинског поста, одјекивале су празничне химне посвећене Пресветој Богородици, Заступници нашој, пред Престолом Творца.

Руковођени протојерејем Јованом Радовићем, породица Павићевић одговарала је на литургијске возгласе.

Примивши Свете Христове тајне, сабрању светих, потом се обратио прота Кљајевић, који је подсетио присутне на житије Пресвете Дјеве Марије.

Прота је казао да је само рођење Њено, васпитање као и читав живот Њен – па чак и сама смрт – била чудесна и необјашњива људима.

Подсетио је такође да је од распећа Сина Њеног па све до Своје смрти пребивала у дому Св. Апостола Јована Богослова, где је била велика утеха ученицима Христовим; предавајући им речи Сина Свога јединородног, утврђујући тако Свету цркву.

На основу предања имамо сачуване податке које је записао Св. Епифаније кипарски, о спољашњем изгледу Пресвете Богородице, подсетио је отац.

“Лице Њено имало је боју зрелог зрна пшеничног а власи ћилибара. Очи продорне, зенице као зрео плод маслине, надвијене врло црне обрве, усне боје руже, облик лица – са правилним носом – између дугуљастог и округлог. Одјећа увијек проста.”

Завршетак Њеног живота, како је објаснио прота Кљајевић, праћен је необичним појавама које је Света црква описала у богослужбеним песмама.

“Када јој се душа одвајала од тела, Њој је у сретање изашао Син Њен са анђелима и светитељима, док јој је одаја миомирисала, обасјана светлошћу и сјајем.

Погребена је по јеврејском обичајима у исеченом каменом гробу између гробова Њених родитеља, Јоакима и Ане.

А Господ ју је као што је и проречено пренео у Небеске Своје обитељи”, нагласио је отац.

Завршавајући беседу отац је искористио  прилику да честита протопрезвитеру ставрофору Милуну Фемићу, прави јубилеј, јер је на данашњи дан рукоположен у чин презвитера – пре 50 година – пожелевши му дуг живот и на даље служење Цркви Божијој.

Заблагодаривши Господу на сједињењу с Њиме, данашњи слављеник, началствујући свештенослужитељ о. Фемић, одслужио је парастос слуги Божијем Рафаилу (Бибићу) поводом петогодишњице од упокојења.

Пререзани су и благосиљали славски колачи данашњим свечарима а присутнима у храму Господњем, подељена је погача коју је умесила сестра Татјана, од брашна освећеног на Светој тајни јелеосвећења.

Елза Бибић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This