Izaberite stranicu

На „Тргу од ћирилице“ у Херцег Новом синоћ је одржано књижевно вече на којем је представљена едиција Удружења књижевника Црне Горе „Нови талас“ која је у цјелости посвећена младим ствараоцима. Ријеч је о четири књиге: критички текстови „Огледање текстова“ Маје Симовић, прозни текстови „Писац у купатилу“ мр Александра Ћуковића, „Путоказ за Недођију“ (сатиричне приче) афористичара Бојана Рајевића и поезија “Лептиров пир“ Миљана Николића.

У овом књижевном сусрету на „Тргу од ћирилице“ својим  дјелима, објављеним у овој едицији, представили су се Рајевић, Ћуковић и Николић. Своје стихове говорили су пјесници чије је стваралаштво одавно дубоко укоријењено у српској култури и традицији овог простора: Андрија Радуловић и Данило Јокановић.

Част да ово вече отвори својим пјесмама припала је Андрији Радуловићу.

Испред Удружења књижевника Црне Горе присутне је са новом едицијом упознао Миљан Николић, чије дјело „Лептиров пир“ је дио едиције.

„Ове године показала се прилика, а одавно је већ присутна потреба, да се покрене издаваштво које би пратило стваралаштво младих аутора из Црне Горе који су укоријењени у традицији српског језика и културе. Удружење књижевника Црне Горе је покренула едицију Нови талас које обједињује за сада четири издања која су жанровски подијељена“, казао је Николић

Након тога писац Саша Ћуковић се представио са неколико својих кратки прозних текстова, Бојан Рајевић је читао своје афоризме а Миљан Николић стихове.

Вечерас, предзадње вече „Трга од ћирилице“, у порти Манастира Савина, поводом великог празника и славе манастира, Успења Пресвете Богородице – Госпођиндана, у 20 часова почиње светоуспенска духовна академија „Светом оцу Сави на дар“ у организацији Српског културног друштва „Просвјета“ из Херцег Новог и „Трга од ћирилице“.

В. Д.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This