Izaberite stranicu

Књига израелског историчара, професора др Гидеона Грајфа ”Jasenovac: Auschwitz of the Balkans, усташка империја окрутности” представљена је данас у свечаној сали Матице српске у Новом Саду.

Аутор књиге, Гидеон Грајф је захвалио на пријатељској добродошлици и истакао да је циљ његовог доласка успостављање сарадње између Србије и Израела, и њихових академских институција.

“Ово је прилика да се представи тужна и трагична историја која је била скривана деценијама, крајње је време да се разоткрију злочини криминалног усташког режима који је брутално убио стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и људи других нација”, рекао је Грајф, преноси РТВ Војводина.

Он је напоменуо да о злочинима треба говорити отворено, те да његова књига настоји да исприча стварну причу о којој се годинама не зна довољно.

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам рекла је да је почаствована што учествује у промоцији књиге о Јасеновцу која осветљава један од трагичних тренутака у историји Срба и Јевреја.

“Треба да се суочимо са властитом историјом и да из холокауста извучемо лекцију како се такве ствари не би поновиле у будућности никоме”, навела је Фишер-Кам.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић указао је да дугујемо велику захвалност свима који говоре о истини која се тиче и српског народа, а посебно имајући у виду константне покушаје високих државника суседних земаља да се оспоре размере страдања Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу.

“Ова књига на објективан начин приказује те догађаје, а немамо право да ћутимо, и то не да бисмо се враћали у историју, већ да се такво зло више никада и нигде не понови. Свако ко је борац за истину је добродошао у Нови Сад. Не заборавимо да је то град страдалник, који је претрпео велике жртве од фашистичког режима у Другом светском рату”, рекао је Вучевић, а наводи се у саопштењу његовог кабинета.

Према оцени председника Матице српске професора др Драгана Станића, Грајфова књига смешта феномен Јасеновца у компаративни међународни контекст, веома је живописна и утемељена на многим аргументима.

Између осталих, промоцији књиге присуствовала је и Јелена Радојчић Бухач која је преживела логор Јасеновац Стара Градишка, и којој је 89 рођака нестало у Другом светском рату, додаје се у саопштењу.

Извор: РТВ Војводина

 

Pin It on Pinterest

Share This