Izaberite stranicu

Косовске власти одбијају да у Приштини предају посмртне остатке седам чланова породица Шутаковић и Петровић киднапованих и убијених 1999. године у Ђаковици, већ само на административном прелазу са Црном Гором.

Председник Комисије Владе Србије за расветљавање судбине несталих Вељко Одаловић рекао је за РТС да је било договорено да посмртни остаци данас буду предати породицама и да је планирано опело у манастиру Грачаница, а онда и пренос и покоп посмртних остатака у Андријевици, преноси Танјуг.

„Приштина очигледно има посебне разлоге да ово не уради, не само на данашњи дан него они имају очигледну намеру да тела одавде, мимо воље породица, директно предају на административној линији према Црној Гори. Не желе да се у Приштини говори о овом злочину, не желе да се у Приштини ништа од овога једноставно види, јер извесно је да је ово почињено у Ђаковици”, рекао је Одаловић.

Према његовим речима, Ђаковица је стратиште на којем је страдало на стотине Срба.

„Ми још имамо око 50 лица која водимо као нестала. То је зона одговорности Рамуша Харадинаја (команданта ‘ОВК’ у Метохији у време сукоба) и очигледно је да људи који учествују у целом овом процесу покушавају да зауставе овај процес и да га склоне са простора Косова и Метохије”, рекао је Одаловић.

Одаловић сматра да не могу да се помире са игнорисањем београдске делегације и захтева породица, и да мора да буде поштована воља породица, јер све што је до сада рађено, урађено је по вољи чланова породица несталих и убијених.

„Ово је најдиректније кршење радних правила и процедура и свега оног кроз шта смо прошли у свом овом периоду. Радна група је као механизам до сада решила преко 3.000 случајева несталих особа и то је нешто што, ако Приштина буде остала на овим позицијама, доводи у питање даљи наставак и даљу нашу сарадњу”, истакао је Одаловић.

Одаловић очекује отварање истраге око киднаповања и убиства седам чланова породица Шутаковић и Петровић.

„Инсистираћемо да специјализовано тужилаштво по окончаном процесу отвори истрагу. Има много чињеница, и много ствари се зна око ових отмица. Ко су људи који су чували објекте, ко су Албанци који су стражарили, ко су они који су тој зони одговорности чинили злочине”, рекао је Одаловић.

Верује да ће истрага која буде отворена довести до правих налогодаваца, јер ово, према њему, нису изоловани случајеви, ни у Ђаковици, ни у Призрену.

„Само на периферији Ђаковице имамо четири логора за које се зна. Један је био у хотелу ‘Паштрик’, један у фабрици ‘Вирџинија’, затим у фабрици ‘Металику’, Ауто-школи. Постоје сведоци који су били у тим затворима, постоје бројне жртве, а да нико за те злочине није одговарао”, рекао је Одаловић.

Можда је ово тренутак, рекао је Одаловић, да ако се отворе истраге, да се дођемо до праве истине и да се дође до извршилаца и налогодаваца.

„То је био лов на Србе”, закључио је Одаловић за РТС.

У јуну 1999. године одведени су Ђорђе и Даринка и њихова три малољетна сина – Александар, Ђорђе и Радоман Шутаковић.

Тијела убијених чланова породице Шутаковић и Раде и Миће Петровић пронађена су у околини Ђаковице, код мјеста званог “Бункер”, а форензичари су утврдили да је смрт наступила егзекуцијом.

Локацију на којој су убијени и склоњени чланови породица Шутаковић и Петровић пронашли су италијански војници Кфора у јулу 1999. године.

Шпански форензичари су обавили форензички процес, а прошле године тијела су идентификована, уз учешће и београдске делегације мјешовите Радне групе за расвјетљавање судбине несталих на Космету.

Извор: Политика/Срна

Pin It on Pinterest

Share This