Izaberite stranicu

У три фестивалска дана смотре Медимус учесници су враћали средњевековни дух и културу Призрену, његовим ретким српским становницима, избеглим људима овог града или гостима

Фестивал средњевековне музике Медимус одржан је четврти пут у Призрену у атријуму Цркве Светог Спаса. Извођачи средњевековне и ренесансне музике из Грчке, Мађарске, централне Србије и региона оживели су овај изузетни простор и његов град. Храм у ком се фестивал одржава налази се изнад старог дела Призрена, испод тврђаве, ретка је сцена која, према сведочењу музичара, комуницира с временом у којем је уметност и настајала.

„Имали смо дивну сарадњу музичара који су се овде упознали. Формирали смо фестивалски ансамбл Медимус, чији су чланови из Београда, из Словеније, певачица из Грчке, направили нови програм у овом чудесном амбијенту и у овом лепом граду”, рекла је Каролина Бетер, флаутисткиња, и нагласила да се ради о новој димензији фестивала, „јер обично свако долази са стране, изведе свој програм и оде кући, али је најважније оно што је заједничко”. „Успели смо да реализујемо програм као потребу и израз онога што се овде у Призрену догодило свима нама појединачно, то је леп резултат”, додала је она. Каролина је немачко-српског порекла, рођена у Немачкој, има богату каријеру, наступа и држи предавања широм света. После неколико деценија, можда и векова, у Призрену се обнављала, стварала и на нов начин интерпретирала средњовековна музика.

Један запис из дубровачког архива говори да је по дубровачким трговима 1335. године наступао Драган Призренац, а у три фестивалска дана његови наследници враћали су средњевековни дух и културу Призрену, његовим ретким српским становницима, избеглим људима овог града или гостима. Тако се, већ четири године, на неколико дана на уметнички начин обнавља културна и духовна историја једног града и наслеђе његових становника који имају потребу да му се на овакав начин враћају. У споју града, музичке уметности и публике која прати фестивал формирала се и потреба да се он одржи и да му се долази крајем августа сваке године. Фестивал Медимус постао је у протеклом периоду нека врста повода за долазак у Призрен, тако да се овде долази организовано из Косовске Митровице, Грачанице, Поморавља и са Штрпца. Нада Николић, некадашња новинарка Радио Приштине, пратила је три дана фестивал и сматра да он отвара кључна питања нашег трајања и стварања. „Шта је с том нашом културом и духовношћу у времену садашњем и шта је с народом који ју је створио. Ми знамо да она превазилази границе овог простора. Фестивал је међународни, што значи да би на ова питања требало да одговоре многи из света, то је део и њихове одговорности”, каже Нада Николић. Председник Удружења пријатеља манастира Светих архангела Бојан Бабић сматра да је међународни аспект фестивала довео у Призрен многе значајне људе који су открили овај град и којима се овај град указао у новом светлу. „У почетку смо имали проблема да нам људи дођу, било је неких страхова и недоумица, а данас нас готово из целог света зову сами и распитују се о Медимусу и могућностима учешћа на њему. Погледајте само на какав начин Мађари долазе овде и с каквом љубављу и одговорношћу приступају уметности. Ове године је дошла група ’Музика профана’”, каже Бабић.

Ансамбл „Ренесанс” је од првог дана Медимуса у атријуму храма, који је 1330. подигао властелин Младен Владојевић, њихов члан Драган Млађеновић Шекспир проучава старе косовске песме и настоји да се оне сачувају. Овде му једино недостају сигнали српских мобилних мрежа: „Морам да се јављам својој мајци, она знате, има деведесет година и девет месеци.”

Посебну пажњу је изазвао наступ „Грчког византијског хора” код нас познатог и као хор „Ангелопулос”. Са својих 1.300 наступа на свим континентима од Метрополитен музеја, преко Равне, Синаја до Хола краљице Елизабете овај ансамбл је пронео славу византијског певања и уметности.

„Осећа се овде дубока веза с Византијом и с овим градом и с овим светим местом у ком смо боравили. Посебан осећај је да смо наступали у једном храму који сада није окружен хришћанима и у који они ретко долазе”, каже за „Политику” члан хора Андониос Аетопулос.

Дане музике у Призрену је својим наступом затворила Симонида Станковић и пројекат „Хипербореја”. Фестивал Медимус организују Удружење пријатеља манастира Светих архангела и Дом културе „Грачаница”, Канцеларија за Косово и Метохију и Министарство културе Владе Републике Србије, а подршку су пружили Епархија рашко-призренска, манастир Светих архангела код Призрена, Богословија „Свети Кирило и Методије”, „Телеком Србија” и „Колашин превоз” из Зубиног Потока.

Живојин Ракочевић

Извор: Политика

Pin It on Pinterest

Share This