Izaberite stranicu

На дан када Црква Христова прославља Св. Мученика Фотија и Аникиту, 25.августа – служена је Света Литургија у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј ставрофор Драган Станишић, уз саслужење старешине храма, проте Велибора Џомића и молитвено учешће проте Милуна Фемића, протојереја Јована Радовића и ђакона Ивана Црногорчевића.

Након прочитаног јеванђељског зачала, словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Станишић, који је објаснио да Господ може у једном трену да ослободи човека зла и да га подигне са болесничке постеље.

Међутим, како је указао, ова поука се распостире према свом роду људскоме, све до данашњега дана и до свакога од нас.

,,Јевреји су себе сматрали изабраним народом и Богом обдареним да знају да је Бог један, једини и Један Истинити. Међутим, незнабошци, многобошци, (народи који су лутали у тами и нису знали за правога Бога) су личили на овога мјесечара, који није знао шта је лијево а шта је десно, шта је добро а шта зло. Ми, Црква Божија, на један начин смо потомци тога младића, незрелога народа, непросвећенога – који се водом крштења избавио од  духа злога; постали смо просвећени народ, Црква Божија, синови Божији, имамо Оца на Небесима и умијемо да се молимо и да вјерујемо“, казао је он.

Нагласио је да ако кажемо – да се гора премести – да то није у питању нека планина – већ да су то горе наших заблуда и погрешних идеологија, све оно што човека притиска и мучи.

,,Ако будемо долазили овдје на службу и молили се – ништа то неће представљати за нас – да прокрчимо себи путеве и да се ослободимо свих зала, лажи, друштвених уређења, идеологија, која прогоне Истину Божију – све ће то нама наша вјера помоћи да постигнемо “ сматра отац Драган Станишић.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This