Izaberite stranicu

У Недјељу десету по Педесетници, 25. августа, 2019. године, одслужена је Света Литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Началствовао је протојереј Бранко Вујачић, уз саслужење свештенства храма.

Након читања из Јеванђеља, отац Бранко је рекао да више дана у години проводимо у посту него што мрсимо због тога што смо ми кварљива роба и што се исцјељујемо постом и молитвом.

“Да би били чврсти, да би били јаки, да би били стамени, да би били Христови, управо зато постимо и молимо се Христу. Пост је очишћење и радост душе.  Два су крила вјере, молитва и пост. Пост за очишћење а молитва за силу и снагу коју Господ низводи”, рекао је он.

Додао је да нам је поука данашњег Јеванђеља да се лијечимо, да се род демонски изгони постом и молитвом.

“И да се само Богом вишњим исцјељујемо и улазимо тако у истинску заједницу радујући се непролазном радошћу царства Божијега. Управо да би могли да се сједињујемо са Њим у Светом Причешћу у Светој Литургији, да би живјели Христом – земљом ходећи, неба се држећи”, нагласио је прота Бранко.

,,Господе дометни нам вјере! А ако вјере немамо онда завапимо: Господе вјерујем, помози моме невјерју! Јер и вјера наша је дар Божији и зависи од Господа. Као што је доброта гост на земљи и припада Господу, тако и вјера јесте дар који нам се даје од Господа.” – поручио је отац Бранко на крају свог пастирског обраћања.

БЕСЈЕДА ПРОТОЈЕРЕЈА БРАНКА ВУЈАЧИЋА

Отац Бранко је на крају богослужења позвао родитеље и њихову дјецу да уколико су у могућности, дарују школске уџбенике који им више не требају њиховим вршњацима, најпотребитијој дјеци која такву помоћ и више него требају. Уџбеници, свеске и школски прибор се могу донирати у просторијама Народне кухиње Митрополије црногорско-приморске, као и Хуманитарном фонду ,,Човјекољубље”,  при Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This