Izaberite stranicu

27. и 28. септембра ове године, у пенскилванијском граду Емаусу, биће одржана конференција на којој ће се, из перспективе православља, дискутовати о стваралаштву Џ. Р. Р. Толкина, професора англосаксонског језика на Универзитету у Оксфорду (Велика Британија) у првој половини ХХ вијека, који је свјетску славу стекао као писац у жанру епске фантастике.

Организатор манифестације биће православна парохија Светог Апостола Павла, која је под јуриздикцијом Антиохијске Патријаршије.

Догађај ће бити отворен говором Харија Џекинса, директора Центра православне мисли и културе „Свети Василије Велики”, који ће говорити о географији Толкиновог свијета.

Други дан конференције ће започети заједничким читањем акатиста „Достојно јест“, пред иконом Пресвете Богородице, коју је баш за емауски храм насликао протођакон Павле Дроздовски 2018. године. Натписи на овој икони исписани су на грчком, црквенословенском, арапском и енглеском језику, а на њој је насликано и шест светитеља који су служили у Сједињеним Америчким Државама: Патријарх Московски и све Русије Тихон (Белавин), Епископ Бруклински Рафаило (Хававини), Митрополит Московски Инокентије (Венијаминов), Епископ Либертвилски Мардарије (Ускоковић), Архиепископ Санфранциски Јован (Максимовић) и Епископ Жички Николај (Велимировић).

Након читања акатиста, учесници ће чути излагање протојереја Андреја Дејмика, на тему Срца пуна вјере и неизрециви језици: духовни портрети Толкиновог легендаријума. Отац Андреј је клирик храма Апостола Павла и оснивач Друштва историје православног хришћанства на Америчком континенту. Одржао је низ предавања на Пенсилванијском универзитету, у Светотихоновској православној семинарији, као и на многим свјетским универзитетима.

Вратио сам се“, рече он: Толкин, усамљеност и пад запада, гласи извјештај који ће представити професор Алфред Северс, након кога ће излагати Николај Котар, ђакон Руске Заграничне Цркве, који је и сам писац епске фантастике.

Конференцију ће привести крају Мајкл Халдас, аутор књиге Ехо истине: хришћанство у „Господару прстенова“, својим излагањем на тему Видљиво и невидљиво: избор, слободна воља и рука која показује пут провиђења код Толкина.

Након свих излагања, сви учесници ће бити позвани да узму учешће у вечерњем богослужењу, а сутрадан у Светој литургији.

Извор: pravoslavie.ru

Са руског: Тијана Лекић

Pin It on Pinterest

Share This