Izaberite stranicu

На данашњи дан, 21. августа 1975. године САД су укинуле 12-годишњу забрану извоза на Кубу, али је ембарго на директну трговину Кубе и САД остао на снази. Економска штета коју је Куба претрпјела за скоро 60 година износи 116,8 милијарди долара. Иако се многи амерички савезници придружују критикама званичног Вашингтона против кубанског једнопартијског система и репресије према кубанској опозицији, САД су још у вријеме распада Совјетског савеза изгубиле међународну подршку за ембарго према Куби. Заправо, данас Куба осим Америке, нема санкције ниједне друге земље. Нема и никада није било широм планете таквог терорисања и кршења људских права читавог народа као што је блокада коју САД спроводе против Кубе скоро 60 година.

Бивши кубански предсједник Фидел Кастро је, послије револуције, на власт дошао 1959. године, а Америка је прве санкције увела већ 1960. године. Потпуни ембарго уведен је 1961. године. Током низа година ембарго је постајао све оштрији и захватао је и треће земље које су пословале са Америком и са Кубом истовремено. Куба би само од продаје својих познатих цигара и рума добијала преко 200 милиона долара годишње да нема санкција.

Куба је вишенационална држава, а њен народ, култура и обичаји су разноликог поријекла, од домородачких народа Таино и Сибони, дугог периода шпанског колонијализма, довођења афричких робова, блискости са Совјетским Савезом током Хладног рата и близине САД.

Куба се рангира високо по степену здравствене заштите и образовања, са веома високом показатељем хуманог развоја. Куба је, уз Северну Кореју, једна од двије државе у којима се не може купити кока-кола. Куба је држава с највишим процентом писмености. У Куби је писмено 99,8% становништва. На томе могу да захвале тековини револуције која гарантује бесплатно школовање а само занимање учитеља и просвјетног радника, поставља на високо мјесто друштвене љествице. Прије него што је успоставио ембарго на кубанске производе, амерички председник Џон Кенеди је купио 1200 кубанских цигарета. Са друге стране, недуго по доласку на власт, Фидел је наредио да се униште сви примјерци друштвене игре Монопол. ЦИА је планирала да убије Кастра, на њега је покушано укупно 637 атентата. Љекар је једно од најчешћих занимања на Куби. Професија је веома цјењена, али како их у држави има превише, често их шаљу широм свијета да би помогли тамо гдје је потребно.

На подручју Кубе се налази поморска војна база САД. То је база Гвантанамо која је подигнута на југоисточном дијелу острва, још давне 1898. године. За њу Американци плаћају око 4.000 долара мјесечно, али Куба још није наплатила ни један једини чек од тог необичног изнајмљивања, јер тврде да уговор по којем је база подигнута није важећи.

Варадеро плаже се сматрају једним од најљепших мјеста у свијету. Унеско је 1992. године прогласио Варадеро плаже најсавршенијом нетакнутом природом на свијету.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This