Izaberite stranicu

На празник чудотворне иконе Богородице „Свецарице“, 18. августа 2019,  у храму Светог Атанасија у Варни одслужени су Литургија, водоосвећење и молебан пред овом иконом, која се похрањена у овој цркви. Благословом митрополита Варне и Великог Преслава Јована, ова чудотворна икона је 2014. године донета из манастира Ватопеда.

Иначе, она је дело атонских монаха иконописаца који су израдили две верне копије ове иконе „Свецарице“ за храмове у свету који желе да је имају на утеху верном народу и подршку болеснима и паћенима. Једна икона је у Русији, а друга у Бугарској.

По благослову игумана ватопедског архимандрита Јефрема, копија чудотворне иконе намењене храму у Варни била је постављена до оригиналне иконе и пред њима двема је служен акатист. После 40 дана икона је пренета у олтар централног манастирског храма да би на крају био одслужен акатист Матери Божјој „Свецарици“.

Чудотворна икона Матере Божја „Свецарица“ поштује се како на Светој Гори, тако и у далеком свету. Многа чуда су се десила под њом и у самој Варни.

Извор: Двери.бг (са бугарског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This