Izaberite stranicu

Предлог закона о слободи вјероисповјести не говори непосредно о одузимању црквене имовине, али се у пракси може видјети тежња да се цркве и манастири први пут у историји „подржаве“, односно да постану државна својина, казао је адвокат Драган Шоћ, некадашњи министар правде у Влади Црне Горе говорећи о дискриминаторском Предлогу закона о слободи вјероисповјести и увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори.

„Сви ми знамо из изјава челника власти и њиховог односа у последњих пар десетина година да би то погодило искључиво православну Цркву у Црној Гори, односно, превасходно је усмјерено против Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке које у суштинио покривају скоро читаву територију Црне Горе. То је оно што је изазвало спор“, истакао је некадашњи министар правде Шоћ.

Истиче да се први пут дешава да држава хоће да стави под своју контролу манастире и цркве и све оно што је до сада несумњиво и неспорно било у власништву Цркве која врши преко њих своју мисију.

„Не спори нико то ни католицима, ни муслиманима, одједном је сад постала спорно имовина православне Цркве, односно Митрополије црногорско-приморске.“

Адвокат Драган Шоћ наглашава да се када узмемо антисрпску политику у Црној Гори, која је и антицрногорска, сви обрачуни од стране актуелне власти своде на два стуба црногорског ентитета: Петровиће и Митрополију црногорско-приморску:

„Што се тиче Петровића и њиховог наслеђа обрачун са њима је већ почео отварањем питања Његошевог писања“, објашњава г. Шоћ и подсјећа да тако полако почиње да се ствара амбијент да се изврши ревизија тог наслеђа.

По његовом мишљењу у том обрачуну са Петровићима, толерише се још краљ Никола, посебно из оног периода када је он практично детронизован. С једне стране, на основу тога, та и таква политика покушава да краља Николу прикаже као жртву, а с друге покушава да заташка што је краљ Никола у ствари био – промотер и носилац мисије државног уједињења Срба на цијелом простору њиховог живљења.

Дакле, послије Петровића остао је још један стуб а то је у суштини носећи стуб – Митрополија црногорско-приморска:

„Петровића без Митрополије нема, нити би Црне Горе било без Митрополије црногорско-приморске – православне Цркве“, наглашава правник Шоћ.

Како је нагласио да није тога било Црна Гора, њен народ, не би успио да сачувао ни национални идентитет, ни вјерски темељ и да сада то треба на неки начин елиминисати.

„Ја бих то сажео у једној реченици: Мило Ђукановић покушава од историјске српске спарте Црне Горе да направи антисрпски Спарту. Ја су Бога надам да му то успјети неће“, казао је, између осталог, гостујући на Радио Светигори адвокат и некадашњи министар правде у Влади Црне Горе г. Драган Шоћ.

Весна Девић

На следећем линку можете послушати цио разговор који је са господином Шоћем водио новинар Раде Дуловић:

https://svetigora.com/dragan-soc-udar-na-crkvu-je-udar-na-temelje-identiteta-naroda-u-crnoj-gori/

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This