Izaberite stranicu

Програми манифестације “Трг од ћирилице” обогаћују посјетиоца, ширећи видике, што је показало и врло интересантно предавање “Тајна језика у Светом писму и Цркви Христовој – Језик, мисија аутокефалија” које су одржали Бањалучани др Зорица Никитовић и Данијел Дојчиновић. Предавање је обухватило не само историјске аспекте везане за Цркву, већ и савремену историјску драму српског народа, која је највидљивија по питању именовања језика и употребе ћириличног писма.

Др Никитовић је подсјетила на значај Светог Саве за добијање аутокефалности, а чему је много допринио његов културно-просвјетитељски рад, поред дипломатских вјештина. Према свједочењу Доментијановом, каже др Никитовић, Св. Сава је приређујући Крмчију у манастиру Филокалу и у Хиландару, устројавајући правила монашка и црквена за постојеће епархије, те оснивајући нове епископије, омогућио да израсте самостална српска Архиепископија. Из тога је, пак, проистекло и право српских црквених поглавара да сами крунишу своје владаре краљевском круном.

– Законом, књигом, заблистао је српскословенскик језик, на ћирило-методијевским основама и филолошкој традицији. Законоправило Св. Саве не садржи само црквене каноне, већ илуструје и љепоту књижевног стила. Савином молитвом облагодарен језик, наставља да животвори књижевним дјелима, рађајући ријеч јасну и разумну. ‘Тајна језика у Светом писму и Цркви Христовој’, како гласи наслов вечерашње теме, јесте тајна богословља, јер је језик пут ка познању Бога. Језик је Божји дар проистекао из губљења способности унутрашњег преноса мисли по изгону из раја. Зато смо у овоземном животу од Бога добили језик, да бисмо према ријечима отаца науку могли изнутра просвијетлити са свјетлошћу Христовом, облагодатили, душевно облагородили и опитомили, да би се управо помоћу језика могли вратити ћутању и у непатвореној заједници са Богом достићи савршенство. Јер, савршенима не треба језик! Удио Св. Саве, ученика Христа, на том путу смирења, обожења и спасења за српски род био је и остаје непроцјењив – рекла је др Никитовић.

Језик се најбоље доживљава слушањем

Како истиче Дојчиновић, дјело Св. Саве представља врхунац једне епохе српскословенске писмености. Уједно, његовим дјелом почиње и нови период државе Немањића. Он додаје да се кроз читав 14. вијек, и касније, много пажње поклањало писању нових и редиговању старих дјела, учвршћујући тако српскословенски.

– А какав је заиста тај језик, понајбоље се доживљава његовим слушањем, јер су многа од средњовјековних дјела намијењена слушању, а не читању. Слушајући га, најбоље се уочава његова узвишеност, свечаност, углачаност, дотјераност, реторичност и истинска љепота – каже Дојчиновић.

На “Тргу од ћирилице” вечерас ће бити говора о доприносу митрополија Карловачке и Зетске (Црногорско-приморске) очувању самосталности Српске православне цркве. На ову тему говориће др Горан Весин из Новог Сада и протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

 

Извор: Дан

 

Pin It on Pinterest

Share This