Izaberite stranicu

Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије устоличен је за првојерха Украјинске Цркве 17. августа 2014. након упокојења свог предшественика, митрополита Владимира.

Пета годишњица његовог устоличења је претходно прослављена у јуну заједно са његовим именданом, када су се архијереји широм православног света окупили у Кијеву како би одали почаст вољеном Предстојатељу.

Из овог разлога, мала прослава је одржана ради обележавања саме годишњице, свеноћним бденијем и Божанском Литургијом у Покровској Кијевско-печерској лаври. Украјински архијереји, свештенство и верници су се придружили представницима Православне Цркве у Америци, док је митрополит Онуфрије примио писма честитки од великог броја поглавара ван Украјине.

Божанску Литургијом је началствовао лично митрополит Онуфрије уз саслужење митрополита кустско-виноградовског Марка, игумана Кијевско-печерске лавре митрополита вишгородског и чернобилског Павла, митрополита бориспољског и броварског Антонија, архиепископа санфранциског и западноамеричког Венијамина и протојереја Данила Андријука из Православне Цркве Америке, заједно са духовенством Лавре и другим гостујућим свештеницима.

Пет архиепископа је уздигнуто у звање митрополита, а четири епископа у звањеархиепископа.

Током Литургије узнесене су молитве за мир у Украјини.

Митрополит Онуфрије је такође примио писма са честиткама од Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила (о чему смо такође писали данас), Његовог Високопреосвештенства митрополта Илариона, првојерарха Руске Заграничне Цркве, Његовог Високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија (Српска Православна Црква) и других.

Његово Блаженство је захвалило архијерејима на честиткама и свим верницима на њиховој подршци и молитви, а посебно је захвалио својој пастви на оданости и љубави.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This