Izaberite stranicu

Највише признање Жичког духовног сабора и једно од најпрестижнијих књижевних награда у нас уручена песнику Владимиру Јагличићу

Под сводовима цркве светога Спаса у средњовековном манастиру Жичи,у понедељак на сам дан Преображења Господњег,песнику Владимиру Јагличићу је, уз пригодну свечаност, после вишедневног саборовања уручена “Жичка хрисовуља” – највише признање Жичког духовног сабора “Преображење” и једно од најпрестижнијих књижевних награда у нас, чиме је овај 28. по реду духовни сабор и завршен.

Како је одлуку о додели, по традицији, жири саопштио још на Спасовдан – 40 дана по Христовом васкрсењу – овогодишња “Жичка хрисовуља” песнику Владимиру Јагличићује припала “за поезију укорењену у своме језику и духовном позиву“.

Признање– “златопечатену повељу” и преображењску икону, Јагличићује,као једном од 28 досадашњих добитника и чувара српскогпесничког језика и речи, такође по традицији, уручио градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Пажња која се овом наградом скреће на нечије песничко дело треба да укаже на чињеницу припадности вековној традицији која помаже нашем народу да опстане, и физички и духовно. Себе не осећам толико важним, поготово моћним, за такав високи наум, али би ме обрадовала могућност да и сам узидам некакав, ма и најмањи, камичак у тако моћну и трајну грађевину– беседио је овогодишњи лауреат Владимир Јагличић. – У сваком случају, трудио сам се да, читавог свог свесног живота, обдржим ту, готово немогућу, идеју – да је наша духовност већа и јача од наших физичких мањкавости и несрећа, и да треба да тежимо тој неоскрвњеној, опстојној целини. Ма шта ми се догађало, и ма шта се догоди, ја сам стајао једино у таквом једном идеалу.

СВЕЧАНОСТ

У препуној манастирској трпезарији Светога Саве у Жичи где је свечаност и одржана, овом приликом о песничком делуВладимира Јагличићаговорили су др Драган Хамовић и песник Ђорђе Сладоје. Глумац Миломир Недељковићговорио је одабране стихове лауреата, док је у музичком делу програма учествовао Градски хор „Црвчанин“.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This