Izaberite stranicu

На празник Преображења Господњег, 19. августа,  Свету Литургију у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици служилоје свештенство храма, а началствовао је протојереј Бранко Вујачић.

Након читања Јеванђеља отац Бранко је рекао да је својим преображењем, Господ објавио своју славу.

,,Господ је својим преображењем на гори Тавор објавио и живима и мртвима да је Он Син Божји, да је он свјетлост од свјетлости, извор свјетлости и да објави апостолима који ће објавити цијеломе свијету да је Господ узео на себе тијело људско пуно слабости, трулежности, гријеха, страсти, сваке немоћи и муке, да је узео наше тијело да га преобрази, да га васпостави и да га таквог трулежног и греховног, али преображеног уведе у царство Божије и да сједне са тим тијелом, нашом природом са десне стране Бога Оца”, рекоа је тац Бранко.

Отац Бранко је протумачио зашто је са собом на гору Тавор повео баш одређена три апостола.

,,Узео је са собом три ученика – апостола, Петра који има тврду Божију вјеру, који Га први исповиједа као Сина Божијег, затим, повео је и Јакова у кога је нада и који је први од свих апостола положио живот за Христа управо ради наде Израиљеве и напослетку Јована који је син љубљени, апостол љубави, који наслања главу на груди Христове и који остаје до краја, код Крста са Мајком Божијом. Управо ова тројица ученика Господа нашег су слика наде, вјере и љубави”, објаснио је он.

Поручио је да смо и ми у чистоти нашега ума и душе нашепричасници свјетлости Христове и преображења Његовога.

,,Уздижући се мисаоно и молитвено на гору Тавор, чистећи благодаћу Божијом  срце и душу и нама је доступна свјетлост Христова у сили Његовој и сили Његовог Преображења. Господе преобрази и нас, очисти нас пале, грешне и слабе, да би се и ми као и свети апостоли наслађивали свјетлошћу Твојом, радошћу Твојом, миром Твојим, сваком добротом Твојом. Амин Боже дај”, помолио се на послетку свог обраћања протојереј Бранко Вујачић.

БЕСЈЕДА ПРОТОЈЕРЕЈА БРАНКА ВУЈАЧИЋА

Након светог причешћа обављено је преображењско освештање грожђа које је касније подијељено вјерном народу на благослов.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This