Izaberite stranicu

На данашњи дан, 19. августа 1893. године краљ Александар Обреновић посјетио је Златибор а овај датум обиљежава се као почетак организованог туризма на овој планини.

Златибор је планина и парк природе у Србији која се простире на површини од око 1.000 км², дугачка је 55 км, а широка и до 20 км. Познато је љетовалиште и зимовалиште, као и климатско љечилиште. Златибор се налази на сјевером дијелу области Стари Влах, граничне области између Рашке, Херцеговине и Полимља. Обухвата предјеле три општине Републике Србије: Чајетину и један дио општине Ужице (Креманска област) и један мањи дио општине Нове Вароши. Административни центар Златибора је варошица Чајетина. Златибор се налази на пола пута од Београда до Подгорице. Преко њега прелазе многи значајни магистрални путеви и пруге, међу којима је и пруга Београд-Бар. Најближи већи град је Ужице. Постоји више претпоставки којима се објашњава поријекло имена Златибор. У средњем вијеку, овај крај се налазио у оквиру жупе Рујно, административне области Рашке, па је и цијели Златибор носио такво име. Оно потиче од кржљаве биљке руја која се користила за бојење (штављење) коже и извозила се у Дубровник. Од XVIII вијека, све више се користи назив Златибор, а и 1855. године је, приликом нове административне подјеле Србије, Рујански срез подијељен на Ариљски и Златиборски, па име Златибор доспијева и у званична документа.

Први писани трагови о називу Златибор постоје у извештајима које су у току Првог српског устанка одавде слали устаници. Постоје више предања о постанку имена Златибора. Извјесно је да је то име настало од ријечи злато, односно златни и бор, али не зна се на који начин. Предање, вјероватно најтачније, каже да је то име постало од једне веома ријетке врсте бијелог бора, тзв. златног бора, чије је научно име Пинус Силвестрис Вариегата Златиборица. Златног бора још само има у селу Негбини и стављен је под заштиту државе. На Златибору постоји доста средњовјековних стећака, готово у сваком златиборском селу, иако су многи коришћени као грађевински материјал. Ови споменици су у народу познати као грчка, римска или латинска гробља. Предање, које је утемељено у народу, каже да су први становници Цетиња били досељеници са Златибора.

 

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This