Izaberite stranicu

Свети Сава је почетак свих наших почетака, први просвјетитељ, први списатељ, први архиепископ српски; творац наше самосталне Цркве, духовни градитељ државе, први законодавац, далековиди политичар, сугестивни дипломата, оснивач задужбина, мецена неимара и живописаца, измиритељ завађене браће и тиме спасилац рода свога. Што год је радио за своје доба стварао је и за вјечност, па и данас живимо од његовог блага духовног сиже је вечери на тему “Судбоносни избор Светог Саве: Права вјера у првој Цркви”, одржане на “Тргу од ћирилице” у Херцег Новом на којој су говорили др Срђан Пириватрић, протојереј-ставрофор др Велибор Џомић и др Далибор Ђого, ректор Богословског факултета у Фочи.

Говорећи о периоду када је Српска православа црква добила аутокефалност (1219. г), др Пириватрић је рекао да је то ” доба моћи династије Немањића, тог српског чуда које нас и данас засјењује и испод чијих грана ми и данас налазимо своју заштиту”.

– Свети Сава није био традиционалиста, него у свему претеча и вјесник. Другим ријечима, да бисмо били достојни Св. Саве, ми треба у свом времену да будемо онолико напредни, смјели, нови, модерни колико је он био у свом вијеку; или да бар тежимо том тешком достижном циљу – казао је Пириватрић.

О Св. Сави, првом црквеном законодавцу, говорио је прота др Велибор Џомић, истичући да је он прије 800 година поставио темеље организационог устројства на примјерима типика манастира Свете Горе

– Важно је рећи да у данима када у Црној Гори јуришају на цркве и манастире, да је Свети Сава предвидио и овај начин понашања и одбране од “незваних велможа и самоизабраних свештенослужитеља”. Св. Сава је више него било ко учинио да Србију учини европском земљом. Носећи у себи тај неуништиви дух Св. Саве, наш народ је издржао и надживио сва искушења, увијек изнова васкрсавајући из светог пепела и зато достојно пуних осам вјекова стојимо на темељима које нам је поставио Свети Сава – казао је отац Велибор.

Имамо историју и прије Св. Саве, али наше памћење почиње с њим

Свети Сава није основао Цркву декретом и није добио само грамату, истакао је др Ђого, додајући да је он потврдио својим дјелом да је достојан Христовог пута.

– Ми требамо и морамо као Црква да будемо достојни тог пута и то је велики изазов аутокефалијама. Ово је година јубилеј. Ми треба да имамо сјећања на оно од када јесмо. Наша историја почиње и прије Св. Саве, али наша главна историја и наше памћење почиње од њега. Он је мјерило ко и шта ми јесмо, потврдимо да имамо оно од када јесмо.

Ми имамо историју и прије Св. Саве и прије аутокефалности. Ми смо имали матрицу сокова хришћанства као што су Св. Кирило и Методије, Св. Владимир и други. Али, Св. Сава је мјерило ко смо и шта ми јесмо и зато смо своју матрицу наслонили на немањићко корито српског народа и немањићка аутокефалија је постала наше трајно сјећање – рекао је др Ђого.

Вечерас од 21 сат на “Тргу од ћирилице” говориће др Дарко Ђого, др Зорица Никитовић из Бање Луке и др Далибор Петровић из Фоче на тему “580 година побједе православља над Фирентинском унијом и борба против православља данас”.

Извор: Дан

 

 

Pin It on Pinterest

Share This