Izaberite stranicu

Свету литургију у деветој недељи по Духовима, у Храму Светог Јована Владимира, служио је јереј Богољуб Миловановић, парох при Цркви Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији, Епархија Сремска. Саслуживали су протојереј-ставрофор Слободан Зековић, протојереј Љубомир Јовановић и јереј Младен Томовић.

Тумачећи јеванђељску причу када је Господ ходећи по води пришао ученицима Својим који су били у лађи и који су се уплашили да их ветар не преврне, отац Богољуб је казао да су се они уплашили као што се и ми уплашимо за животе своје када наиђе искушење, изазов.  Видећи Господа који ходи по води, они су се још више уплашили а Петар, чија вера увек беше таква да је први потврђивао и први сумњао, рече Господу: Ако си ти, реци да дођем и кад га је Господ позвао Петар је ходио по води.

“Ходио све до оног момента док није посумњао, док се није уплашио, док талас није дошао ка њему, ка његовој вери, када је искушење превазишло његову веру и када је посумњао”, рекао је отац.

Подсјетио је отац Богољуб да је на Петров вапај: Господе помагај, Господ одговорио: Маловерни, зашто си посумњао?

“Господ и нама ваздан говори, вазда нам поручује да верујемо. Својом вером, као што рече Он, не само да ћемо рећи ово или оно, него ћемо и брду и планини рећи помери се и она ће бити померена. Сав наш живот јесте време изазова и искушења. Господ нас и у овај свет уводи као време припреме, као време остварењ,а да себе остваримо по слободи својој, али је пустио искушења и изазове као што се сребро претапа седам пута.”

По његовим ријечима човек кроз многе изазове и искушења, кроз многе противне ветрове, своју веру кали, остварује и себе осмишљава. Пре свега кроз веру своју и добра дела, кроз све оно што му је Господ дао да оствари као добро своје.

“Али време нашег живота јесте често пута време сумње, време малог поверења, време наше мале вере. И када погледамо око себе и у себи видимо колико је у ствари пуно маловерја, колико је сујеверја, колико је људи који мало верују, а потребно је само мало да поверујемо, да пођемо са Њим. И онда ћемо видети да са Њим нам ништа није немогуће.”

Господ није само ушао у овај свет и нас створио, него је и промислитељ који је дошао ради сваког од нас појединачно, дошао је  до смрти на крсту да би био са таквим човеком и човека остварио све док га не обликује да буде слика и прилика Његова.

“Нека би Господ милостиви дао да се и ми утврђујемо у вери и не бојимо ветрова и духова, времена у којима живимо и свих искушења. Да знамо да Онај који нас је створио неће дати искушења која не можемо поднети.”

Нагласио је јереј Богољуб да ће нам се Господ увек јавити када помислимо да то превазилази наше могућности, као што се Апостолу Петру јавио, и пружити нам руке говорећи да не сумњамо већ само да верујемо и тиме ћемо остварити добијени задатак.

“Нека је Господу, који промишља о нама, који нас је увео у овај свет, слава и хвала: Оцу и Сину и Светоме Духу кроз сва времена и векове. Амин“, рекао је јереј Богољуб Миловановић, парох при Цркви Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији,

Отац Слободан се на крају Свете службе Божије захвалио оцу Богољубу на његовим молитвама и на лијепој јеванђелској поуци. Пожелио да га прати благослов Светог Јована Владимира, а присутним вјерницима пожелио да им је на здравље и спасење Света литургија и Свето причешће.

“Да нам свима буде на радост, здравље и утјеху овај свети пост који смо почели да постимо у славу Божију и част пресвете Дјеве Марије”, казао је отац Слободан и позвао све  на братско сабрање у крипти храма.

Дејан Вукић

 

Pin It on Pinterest

Share This