Izaberite stranicu

Група православних поклоника из Либана и Епархије тимочке данас је посјетила Цетињски манастир и поклонила се великим светињама које су похрањене у овом манастиру: руци Светог Јована Крститеља која је на Јордану крстила Исуса Христа, честици Часног крста на коме је Господ разапет и моштима Светог Петра Цетињског.

Поклоници су имали праву радост када их је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије благословио и подијелио иконице.

Либански православци припадају Антиохијској патријаршији и упркос прогонима којима су кроз вјекове изложени до данашњих дана успјели су да сачувају своју вјеру и традицију.

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије недавно је (јуна ове године), као члан делегације СПЦ на челу са Свјатјешим Патријархом српским г. Иринеј, био у посјети Антиохијској патријаршији. Том приликом делегација Српске православне цркве обишла је више градова и светиња Либана, као и Баламандски универзитет и била примљена од највиших званичника те земље и предсједника Либана г. Маjкла Ауна.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је по повратку из Сирије и Либана више пута износио своје импресије о свом боравку у земљи великих светих подвижника. По његовим ријечима тамо су доживјели стару Цркву из апостолских времена и ходали путем Светог апостола Павла и видјели да постоји сагласност међу хришћанима без обзира на њихове разлике, па чак хришћана и муслимана.

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This