Izaberite stranicu

Чланови Црквеног хора „Бранислав Нушић из Косовске Митровице одушевили су бројну публику на Тргу Светог Стефана у Херцег Новом. Ова манифестаци ја посебну пажњу придаје значајном јубилеју 800 година самосталност Српске православне цркве што је и био повод да хор који успјешно води Петар Ракић буде гост „Трга од ћирилице“ и изведе бројне духовне пјесме. И овај концерт је показао да је прошлост нераскидиво повезана са садашњошћу и представља перманентну димезију људске свијести и неизбјежну компоненту институција, вриједности и других образаца људског друштва. Ово вече, које је у цјелости посвећено драгим гостима из Косовске Митровице, потврдило је да у животу сваке заједнице и сваког народа има периода када су историјска сазнања запретана у слојевима традиције, обичаја и колективних сјећања и оживљавају се ријетко и пригодно. Тако је било и овог пута. У име домаћина и једног од организатора Трга, присутне је поздравио протојереј Никола Тодоровић.

– Сјајан је овај духовни израз који смо имали на Светој архијерејској служби у манастиру Савина да чујемо поводом крсне славе оснивача нашег Херцег Новог. Пренос моштију светог архиђакона Стефана и начин којим су се представили свједочи о томе да је духоно биће нашег народа на Косову и Метохији живо и усмјерено ка Богу казао је он.

Хор је на свечаном концеру под руководством диригента и оснивача Петра Ракића, извео композиције најпознатијих свјетских аутора православне духовне музике.

– Ово је било дивно духовно вече. Већ смо пет година овдје и ово су сусрети за памћење. Мене је Херцег Нови драг град јер сам овдје радио четири године. Поново долазимо наредне године, а у међувремену у данима који су пред нама радимо на обиљежавању јубилеја 30 година од нашег формирања. Наш јубилеј је повод за монографију о хору „Бранислав Нушић у којој ће бити и дио о нашем боравку у Херцег Новом и Црној Гори рекао је након концерта за „Дан“ Петар Ракић.

У програму „Вече народних пјесама и игара“ учествовао је КУД „Косовски божури“.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This