Izaberite stranicu

На данашњи дан, 17. августа 1868. године умро је которски морепловац капетан Иво Визин, први Југословен који је опловио Земљу.  На путовање око свијета је кренуо из Белгије 1852. године малим бродом „Сплендидо“, са 11 чланова посаде и несигурним географским картама, и послије многих искушења упловио у Трст 1859. године. Тршћанска општина га је прогласила почасним грађанином и додијелила му почасну заставу за велике заслуге у поморству.

Када је, 1806. године у Прчњу, рођен Иво Визин, нико није могао претпоставити да ће он, једног дана, остварити подвиг који су ријетки људи тог времена успјели да остваре. Како је традиција налагала, Иво се, у својој родној Боки, школовао за поморског капетана и, након завршене школе, постао капетан једрењака Сплендидо.

Његов брод је био дуг 30 метара и носивости 311 тона. За кормилом Сплендида, заједно са 11 чланова посаде, капетан Иво Визин је из луке у Антверпену, кренуо на, како се то посади брода чинило, један сасвим обичан трговачки пут. Преко Атлантика, уз обале Јужне Америке, Иво Визин је стигао до чилеанске луке Валпараисо, а одатле и до обала Калифорније и луке у Сан Франциску. Сплендидо прелази Тихи океан и стиже на Далеки исток. У овим водама, капетан Иво Визин остаће пуних шест година, пловећи и тргујући Тихим океаном и Кинеским морем. На пут кући посада Сплендида је кренула из Сингапура, а пут их је водио кроз опасне и непредвидљиве воде око Рта добре наде, па све до обала Европе и енглеске луке Плимут.

Након девет година путовања и пређених 100.000 наутичких миља, Иво Визин је постао први поморац са јужнословенских простора, који је опловио свијет. О величини овог подухвата, који је у то доба важио за један од највећих достигнућа неког поморца, свједочи и грандиозни дочек славног капетана у италијанској луци Трст. Од аутријског цара овај славни поморац је по повратку 1859. године добио почасну заставу “Мерито навале”, као први поморац који је под аустријском заставом опловио свијет. Ова застава се данас чува у Богородичином храму у Прчњу у чијем окружењу се данас налази биста Ива Визина. Након своје велике пустоловине, Иво Визин се враћа у родни Прчањ, гдје је живио све до своје смрти, 1868. године.

Приредио: Миомир Ђуришић

 

Pin It on Pinterest

Share This