Izaberite stranicu
Пјесник, приповједач, есејиста, новинар Новица Ђурић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе већ више од 35 година присутан је на нашој књижевној сцени. Обимно и значајно дјело – 22 наслова немјерљив је допринос. Један је од оних тихих, вриједних, упорних посленика који непрекидно задужују културу свога народа, и то толико да понекад није могуће ни набројати све заслуге.О значају овог ствараоца, о умјетничкој снази човјека који вас уводи у духовну географију нације, о најбољој традицији наше поезије којој припада и Новица Ђурић и његовим изабраним дјелима које је је објавио „Унирекс“ у години свог полувјековног јубилеја, на Тргу од ћирилице у Херцег Новом 14. августа бесједили су др Драго Перовић и др Драган Копривица.Др Драго Перовић је, у бесједи насловљеној „Топли дланови ријечи” нагласио да се у један пут уливају безбројни трагови који указују откуд је аутор дошао и куд је кренуо, а изнад свега свједоче неизбрисиви траг ријечи у човјеку.

– Траг који се трагом исписује обасут је миомирисом ријечи које нас одвајају од земље и настањују између ње и Неба. Пјесме прикривено, а приче отворено, износе пред нас, што би Бећковић казао, ниску „најинтимнијих медаљона”. Ти „медаљони” и сазријевања ако се забораве не умањују оне који су у њима умедаљени, већ тиште онога што га носе. Човјек је албум медаљона, окачених о нашој души, један кад отпадне, човјек више није човјек, но пробушена љуштура свог сопственог настајања, биће без континуитета. И не зна се који је од ових Новичиних медаљона значајни за одрастање човјека. Ти први медаљони су најбогатији: прва жена, први бунар, прва суза, мирис другарства укус који „ни данас не блиједи“. Ђурић је створен и као човјек и као писац у божанственом храму сеоског породичног живота. Ђурић-писац дарује себе калемећи и оплемењујући наше ријечи, језик и живот милујући нас својим књигама једним људским додиром који племени нашу душу. Ђурић исписује аутопоетику свог стваралачког израза искрено и прецизно, аутопоетику која није ништа друго до ниска завичајних медаљона. У свакој причи извученој из безданог бунара вјере, историје, рода завичаја и дјетињства уткана је забринутост за садашњост и будућност, али и нада да је ријеч бесмртна када човјеку дарује љубав – казао је Перовић.

Ђурић је један од најзначајних писаца наше савремене литературе, чистих књижевних руку, сматра Копривица.

– Он има такав литерарни нерв да проговори душом обичног човјека спремног на велику борбу, он већ неколико деценија подвижнички упорно траје на нашој књижевној сцени. Колико је Ђурић успјешан пјесник то потврђује његов „Камени јахач”, али он је толико и моћан прозни стваралац чији роман „Роман ти причам” чини један од тролиста изабраних дјела – казао је др Драган Копривиц на „Тргу од ћирилице” откривши да пише једну обимну студију о Ђурићевом стваралаштву, штиву које ће носити наслов „Књига о Ђурићу”.

-Прва књига изабраних дјела „Камени јахачи” је исказ умијећа људског постојања на немилосрдном црногорском кршу, то је стална борба људи на негостољубивом планинском камену. Ти Ђурићеви јахачи су истовремено и јахачи у сновима за неким бољим временима. Управо на оваквим постулатима сликајући своје јунаке Ђурић је афирмисао моралне императиве свог родног краја – Колашина, града који у поезији и прози Ђурића поприма митско значење – казао је др Драган Копривица казујућу и више стихова Ђурићеве поезије са циљем да публици представи поетику и естетику његовог стваралаштва.

Књижевно приношење

Ђурић је нагласио да му је част што су његова изабрана дјела представљена на једној манифестцији каква је „Трг од ћирилице”.

– Ово „Избрано дјело” у издању „Унирекса” је моје најдраже признање. Оно пружа могућности за различите приступе и тумачења и сагледавање из различитих углова. Међутим, неки дубљи, јачи и виши налог ме подстицао да управо овако буде интонирно ово моје скромно мало приношење нашој књижевности – казао је Ђурић, који је до краја вечери казивао своју поезије.

Вечерас на „Тргу од ћирилице” биће представљен српски светитељ -Севастија Дабовић, о ком ће говорити Марко Кљајевић и Јелена Хинић. Музички гост вечери је Дивна Љубојевић.

Извор: Дан

 

Pin It on Pinterest

Share This