Izaberite stranicu

Ако је манастир Високи Дечани албанска православна светиња, зашто га чувају италијански карабињери, зашто је ограђен бодљикавом жицом, пита историчар Момчило Павловић. Тврдње да је манастир Високи Дечани храм православних Албанаца, покушај присвајања православне цркве у Новом Брду, поруке потпредседника приштинске владе Енвера Хоџаја да су сви верски објекти на КиМ косовски и да припадају грађанима Косова…све те поруке Павловић види у контексту политичке борбе око статуса КиМ и приморавања Србије да пристане на оно што су Албанци зацртали као коначни циљ – независност Косова или ништа.

“Ово је још један доказ да властима у Приштини не треба дати да управљају и руководе српском баштином, већ да треба тражити међународни надзор, али и присуство српских институција попут Министарства културе, Завода за заштиту споменика и других…“, напомиње Павловић за Танјуг.

“То је, како је пре рата говорио Никола Пашић, када качачка влада доноси некакве одлуке…. Они који су до јуче третирани као разбојници и терористи, у измењеним околностима постали су председници влада и министри са којима треба да се преговара.

То је та памет која сада светињу, која је неспорна, проглашава албанском“, рекао је Павловић за Танјуг.

Он је покушај Удружења косовских историчара „Али Хадри“ да српску средњовековну светињу, која је на Унесковој листи заштићене светске културне баштине, прогласе албанском назвао шовинистичку хуком која “запљускује“ Балкан ширећи се од Хрватске, преко Босне и Херцеговине, Црне Горе, Санџака, до Косова и Метохије.

Павловић истиче да су Дечани неупитни за српску средњовековну баштину и да о томе сведоче свима доступна документа о градњи и живописању тог манастира, али и то што је по тој светињи један владар (Стефан Дечански) добио надимак што је, каже, јединствен пример.

Коментаришући изјаву потпредседника приштинске владе Енвера Хоџаја да су сви верски објекти на КиМ косовски и да припадају грађанима Косова, каже да ако Албанци желе мир и суживот са Србима, треба да чувају те светиње, а не да их присвајају или оспоравају.

Извор: РТВ Војводине

Pin It on Pinterest

Share This