Izaberite stranicu

Предавање на тему “Присвајање и затирање српског православног споменичког насљеђа Босне и Хума” четврте вечери књижевне манифестације “Трг од ћирилице” у Херцег Новом, потврдило је да је др Горан Комар прокрчио значајан пут у проучавању старих споменика са ћириличним написима стећке, а од који су многи оштећни или уништени. Истражујући у Боки, Херцеговини, Бањанима, Босшу и потом објављујући резултате истраживања Комар је подигао живи споменик средњовјековној културној баштини. Јер, свјестан је њиховог далекосежног значаја, за наш народ и очу вање ћириличног писма, рекао је Желидраг Никчевић, уводећи публику у предавање Комара.

Комар је истакао да му је намјера да укаже на значај стећака, али и уништавање читавих гробаља у Херцеговини и Босни, која захтијевају хитну заштиту. Јер, ти споменици су печат идентитета и трајања на неком простору, наглашава Комар.

-Ови споменици и натписи на њима попазују да су ризница великик и моралних и културних вриједности. Они не страдају случајно, то је све због свог писма ћирилице, и моралне независности, због њихове безусловне оданости православљу и својој цркви казао је Комар, дајући потом преглед споменика и њиховог стања. Посебноуказује на стање споменика у Бањанима, за које каже да су постали мета Народног музеја Црне Горе и Министарства културе Црне Горе који су без најаве, уз помоћ тешке механизације, на Цетиње однијели више од десет нагробник споменика некропола средњег вијека из села Кленак и Почековићи. Додаје и да је у Никшићу готово потпуно уништено средњовјековно гробље проширењем савременог градског гробља, додајући да нажалост то није јединипримјер.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This