Izaberite stranicu

У цркви Св. Николе служи се Молебан Пресветој Богородици сваке вечери у 21 час.

По усменој традицији, у 17. вијеку Пресвета Богородица је заштитила Приморје од куге, и од тада се током Успенског поста сваке вечери служи овај Молебан у знак захвалности Мајци Божијој.

То је, уствари, молебан са краја Часослова, али модификован. Додата су испред Јеванђеља степена са прокименом као увод у читање Јеванђеља. Послије Оче наш пјева се свјетилен Успења “ Апостолиот конец”, “Опрјата лик апостолскиј” (са 9.пјесме канона) и “Сладост ангелов” (редовни свјетилен понедјељка и уторка).

За то вријеме се кади око иконе Пресвете Богородице. Мелодије су врло архаичне и, захваљујући проти Богобоју Милошевићу (+1974) пренесене на тада почетника јереја Момчила Кривокапића и до данас сачуване.

Молебан се служио и у Задру, Дубровнику, Шибенику и многим другим приморским мјестима. У Котору се служио на начин да се читав канон пјевао на црквенословенском.

Новина која је настала послије смрти проте Богобоја је што је уведен српски језик и што се само пјевају ирмоси и стихови “Пресвјатаја Богородице спаси нас”, а свештеник пред иконом чита тропаре канона на српском. Тако читава Црква учествује у пјевању, чинећи мале метаније за вријеме пјевања стиха. Раније, док се све пјевало на црквенословенском, за пјевницом није служба била тако динамична, двери су биле затворене, а свештеник је само Јеванђеље читао са двери и силазио послије “Оче наш” на кађење за вријеме пјевања “Апостоли от конец”.

Кољенопреклона молитва је такође читана у средини цркве пред иконом Богородице. Затечено је да се пјева послије тога “Владичице, Владичице, прими мољенија”, “Все упованије на тја возлагају” што је замијењено снажнијом химном “Возбраној војеводје”.

Икона испред које се служи молебан је рад неког доброг критског мајстора 18. или 19. вијека. Окована је у сребро. Немамо податак пред којом иконом је расније служено, утолико прије што је пожар у цркви Цв. Николе 1896. уништио многе иконе. Ово је затечена пракса. Та икона је иначе преко године у Ризници и износи се искључиво у вријеме служења овог Молебана.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This