Izaberite stranicu

У цркви Свете великомученице Катарине – метоху Православне Цркве у Америци под Московском Патријаршијом – 9. августа 2019. године прослављен је Свети Герман Аљаски. Литургијом су началствовали Архиепископ њујоркшки и њуџерсијски (Православна Црква у Америци) Михаило и први викар Његове Светости Патријарха московског и све Русије у Москви, Владика васкрсенески Дионисије.

Између осталих, саслуживали су: представник Православне Цркве у Америци при патријарху Московском протојереј Данило Андрејук; архимандрит Серафим (Шематовски), представник Православне Цркве Чешких земаља и Словачке при Патријарху московском и све Русије; протојереј Какхабер Гоготишвили (Грузијска Православна Црква) и други.

На крају Литургије одржан је молебан Светом Герману Аљаском и произнесено многољетствије предстојатељима Руске и Америчке Православне Цркве.

У проповеди је величано мисионарско дело великог светитеља. Архепископ Михаило је истакао радост што је могао служити на дан спомена Светог Германа Аљаског у отаџбини светог, у Русији. Истакао је такође да су руски мисионари дошли пре више од двеста година у америчку земљу речју пуном љубави и кротости, а што је и било залог њиховог успеха, па је Православље утврђено најпре међу домородачким житељима Аљаске, затим у Калифорнији, а касније се распрострло по целој Северној Америци. -Отуда се подвиг Преподобног Германа и других руских просветитеља благодарно спомиње до данас, казао је Владика и додао да ће се идуће године свечано прославити 50 година богослужбеног прослављења Преподобног Германа Аљаског.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Информативна служба Српске Православне Цркве)

Pin It on Pinterest

Share This