Izaberite stranicu

На данашњи дан, 14. августа 1934. године у први нацистички концентрациони логор Дахау, код Минхена, стигли су први затвореници, противници режима Адолфа Хитлера.

Касније је, у Другом свјетском рату, у том логору убијено 70.000 заточеника из окупиране Европе. Нацисти су оптужили комунисте да желе да изазову грађански рат након пожара који је фебруара 1933. године унишио зграду Рајхстага. Дахау је био нацистички концентрациони логор, и први логор отворен у Њемачкој, на мјесту напуштене фабрике муниције код средњеовjековног града Дахауа, око 16 км сјевероисточно од Минхена у Баварској на југу Њемачке. Логор је био је први редовни концентрациони логор коју је основала коалициона влада национал-социјалиста и Њемачке националне народне странке(распуштена 1933. године). Хајнрих Химлер, шеф полиције у Минхену, је званично описао логор као „први концентрациони логор за политичке затворенике“.

Дахау је служио као прототип и модел за остале нацистичке концентрационе логоре. Укупно је преко 200.000 затвореника било смјештено у Дахау. Вјерује се да је 25 000 затвореника умрло у главном логору и још око 10 000 у околним логорима. углавном од болести, неухрањености и самоубистава. Почетком 1945. године појавила се епидемија тифуса прије његове евакуације, од којег је умрло велики број слабијих затвореника. Уз много већи логор Аушвиц, Дахау је постао симбол нацистичких концентрационих логора. Дахау је други логор који су ослободиле британске и америчке снаге. Тако је постао једно од првих мјеста гдје је запад био свједок бруталности нациста. Уз хиљаде других југословенских логораша, у Дахау су били заточени многи угледни Срби. Међу њима су били најпознатији великодостојници Српске православне цркве Патријарх Гаврило и Епископ Николај Велимировић. Глумац, редитељ и књижевник Стево Жигон је двије године провео у овом логору гдје је и научио њемачки језик. Због знања језика и познавања менталитета, врло често је касније играо улоге циничних и хладних њемачких официра.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This