Izaberite stranicu

Слављеничким концертом којим је обиљежено осам вијекова од хиротоније првог српског Архиепископа Светог Саве, 690 година од рођења Светог цара Лазара, 630 година од Косовске битке и 80 година постојања хора “Свети Сава” којим диригује Сања Радовић, у Херцег Новом је на Канли кули настављен програм 6. “Трга од ћирилице”.

– Настављамо тамо гдје су послије обнављања хора прије 20 година почели Петар Ракић, па наставила Славица Секулић. Његујемо духовну и пјесму из Боке, развијајући сарадњу са другим хоровима и другим срединама. Кријепимо друге, истовремено, лијечимо и властиту душу добром духовном пјесмом прикривамо своје, а и наше сјете и туге – рекла је послије концерта Сања Радовић.

Концерт, уједно и својеврсна смотра, окупио је шест црквених хорова: “Бранислав Нушић” из Косовске Митровице, “Свети новомученик Станко из Никшића”, “Св. апостол и јеванђелист Марко” из Подгорице, “Св. Василије Острошки” из Кумбора, “Рождество” из Бијеле и “Свети Сава”. Наступио је фолклорни ансамбл “Косовски божури” из Косовске Митровице и гости из Русије, пјевачки народни ансамбл “Донски козаци” из Москве. Оно што посебно може да радује јесте учествовање већег броја младих и то је један од успјеха овог занимљивог програма “Трга од ћирилице.

Публици се током ове вечери обратио проф. Драган Недељковић, проф. у Београду и Бордоу, који се осврнуо на значај и симболику црногорске народне ношње која је сва прожета српском симболиком.

Извор: Дан

 

Pin It on Pinterest

Share This