Izaberite stranicu

На дан прослављања чудотворне иконе Матере Божје Супрасаљске, 10. августа 2019. године, свету Литургију предводио је Његово Блаженство Митрополит варшавски и све Пољске г. Сава.

Предстојатгељ Пољске Православне Цркве саслуживао је с митрополитом Наумом (Бугарска Православна Црква), архиепископима  белостокским и гдањским Јаковом, вроцлавским и шчецинским Георгијем, премишлским и горлицким Пајсијем, белским Григоријем и шахтовским и милеровским Симоном, као и још тројицом епископа, међу којима с Епископом супрасаљским Андрејем.

На крају службе уређена је литија око катедралне манастирске цркве уз читање Јеванђеља и шкропљење поклоника освећеном водицом. Верници су допутовали из православних цркава у Пољској. Јерарси су, на челу са Блажењејшим Митрополитом г. Савом, одслужили парастос у спомен-крипти катедрале на гробу архиепископа Мирона (Ходаковског), првог игумана обновљеног манастира.

Из историје манастира и иконе

Супрасаљски манастир Благовештења или Супрасаљска лавра главни је манастир Пољске Православне Цркве; налази се  у источној Пољској, скоро на граници са Белорусијом. Манастир је основан у 15. веку и преживео је многа тешка искушења.

Најновије раздобље постојања Супрасаљске Лавре почело је 1996. године када је пољска држава вратила манастир Православној Цркви. Супрасаљска Лавра је позната не само по својој дугогодишњој историји. Овде су, на пример, пронађена два јединствена древна документа: Супрасаљско јеванђеље, један од најстаријих рукописа на старословенском језику, и Супрасаљски летопис, збирка летописних текстова прве половине 16. века.

Сваке године, 10. августа, Супрасаљска Лавра постаје поклонички центар више хиљада православних Пољака, Руса, Белоруса, Украјинаца. Разлог за то је велико светилиште које се чува овде – Супрасаљска икона Матере Божје. Икона је копија Смоленске иконе Богородице. Копија Смоленске иконе, касније названа Супрасаљска, долшла је у манастир из Русије почетком 16. века. Супрасаљска икона је изображена грчким стилом на даски од два и по метра. Већ у седамнаестом веку забележена су многа чуда која су се почела дешавати после молитве испред иконе.

Године 1915., за време Првог светског рата, Супрасаљска икона је евакуисана из манастира због напредовања немачких трупа. Икона се није вратила у Супрасаљ, а њена даља судбина још увек није позната. Копија иконе, урађена у 19. веку, тренутно се чува у Лаври. Данас се ова икона поштује не мање од оригинала. Људи такође добијају исцељење од ње.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Информативна служба Српске Православне Цркве)

Pin It on Pinterest

Share This