Izaberite stranicu

Парастосом у Цркви Успења Пресвете Богородице и обиласком гробова убијених дечака обележена је 16. годишњица злочина над српском децом у Гораждевцу.

Пред око стотинак житеља Гораждевца парастос су служили о. Сава, игуман манастира Високи Дечани, и о. Иларион, игуман манастира Драганац, уз саслужење локалних пароха.

„Велика је туга за породице и дан данас, и за све нас. Узети су као најлепши плод у свом детињству. Никада нећу заборавити када сам после тог страшног злочина на реци Бистрици видео то место где се видела крв.., папуче, њихова одећа. Деца су пострадала, међу њима је било и рањених. Хвала Богу, неки су се и опоравили и хвала Богу да није било више жртава“, казао је на почетку своје беседе отац Сава.

Он је рекао да се уз тугу, бол и сећање на све невино пострадале, истовремено и „радује Господу што нас није оставио и заборавио“.

„Јер као да чујемо у њиховој молитви, њиховој песми коју са анђелима узносе Господу, и поуку и за нас који данас овде живимо, да будемо достојни и да живимо достојно имена Христовог, да живимо у миру и слози у породицама, селу… ”

Отац Сава је казао да ће нас наша вера очувати, јер ако изгубимо веру, ништа нас неће сачувати.

“То је вера која је сачувала и ово село кроз векове, Србе широм КиМ, на свим стратиштима на којима је наш народ страдао. Сви који су чинили злочине ће сигурно одговарати, ако не пред судом човечијим, сигурно пред судом Божијим“, казао је архимандрит Сава.

Отац убијеног дечака Панта Дакића рекао је новинарима да је сама мисао на такав монструозни злочин страшна и да је починиоцима место иза решетака.

“Истрага је обустављена, позвали су ме лично када је истрага обустављена. Била је тамо Словенка и она је једноставно слегла раменима и рекла: Мени је само наређено да обуставим”, сјећа се отац покојног Панта Дакића.

Парастосу је присуствовао и помоћник директора канцеларије за Косово и Метохију Зоран Бојић, који је рекао да је Канцеларија имала у плану да постави спомен плочу на месту где су страдала деца, али да се од тога одустало због неслагања породица.

Тринаестог августа 2003. године, на лицу места убијен је Иван Јововић (19), док је дванестогодишњи Пантелија Дакић повредама подлегао у пећкој болници. Богдан Букумирић (14), Ђорђе Угреновић (20), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13) тада су били тешко рањени.

Извор: Радио Гораждевац

Pin It on Pinterest

Share This