Izaberite stranicu

Подгорички адвокат Владан Бојић оценио је да је последњи корак у заокружењу новоцрногорског идентитета “прекњижба” имовине Српске православне цркве, то јест њене Митрополије црногорско-приморске, уз гаранције власти да ће све остати исто само ће имовина бити државна.

Он је то рекао у интервјуу за лист “Политика” додајући да су “глупост” тврдње црногорске власти да је нелегалним одлукама Подгоричке скупштине омогућено незаконито и неканонско укидање аутокефалности црногорске цркве.

Како каже, неодржив је и став да је формирање државе Црне Горе после референдума 2006. године дошло до нове реалности и да СПЦ и њене четири епархије треба законом световних власти преформулисати у ЦПЦ, по аршину “држава једнако црква”.

“То је веома неуко и веома брутално мешање државе у канонско право. Подухват почиње прекњижбом имовине СПЦ на државу, а зна се циљ – заокружење домовинског новоцрногорског идентитета”, рекао је Бојић.

Бојић истиче да власти Црне Горе нису у томе саме и да се служе као “преливни базен” за такву творбу на КиМ.

“Треба превентивно правно деловати, а никако реактивно. Намере су крајње опасне, а далекосежност зла неслућена”, закључио је он.

Говорећи о тзв. ЦПЦ, он каже да је та идеја зачета 1993. године уписом тзв. црногорске православне цркве у регистар полицијске постаје Цетиње.

“Та удруга скупљена збрда-здола, од рашчињеника и анатемисаника попримила је 2000. размере коју власт смешта у наратив раскола и конкуренције у православљу. Помињање раскола у православљу Црне Горе је права лаж, а конкуренције између једине канонске цркве и удруге анатемисаних друга је лаж”, рекао је Бојић.

Према његовим ријечима “смоквин лист” за скривање правог циља је позивање пред јавношћу на превазиђени Закон о правном положају вјерских заједница, јер, како каже, ту сврха није у закону већ у “прекњижби имовине Српске цркве у новоцрногорску”.

Бојић иначе објашњава да је “прекњижба” институт непознат савременом праву.

“Без накнаде, без пресуде, а у циљу стварања црногорског домовинског идентитета, за који је СПЦ реметилачки чинилац. По члану 1 Устава, СПЦ је једна, недељива и аутокефална. Круцијалан је ту и члан 14 црногорског Устава који каже да су верске заједнице одвојене од државе”, закључио је Бојић.

Извор: Политика/Танјуг

Pin It on Pinterest

Share This