Izaberite stranicu

Света Тајна Евхаристије служена је јутрос у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

У дану када Црква Христова прославља Свету мученицу Серафиму и Св. мученика Калиника, Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј ставрофор Милета Кљајевић. 

По освећењу Дарова предложења и примања Свете Тајне Причешћа, сабраном народу словом поуке обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић – подсећајући на речи Св. Јеванђелисте Матеја, који нам на симболичан начин говори о духовној глади у људима Једоше сви и наситише се и накупише 12 котарица пуних.

Знајући да је човек психофизичко биће, и да поред тела има и бесмртну душу, њему је осим пролазне хране, потребна и духовна храна, казао је отац.

,, Душа нам је дата од Творца Неба и земље – те и сама чезне за Богом, да се Њиме нахрани; гладна је и жедна Правде, Истине, Љубави и Милости Божије – што потврђује и старозаветни пророк и псалмопојац цар Давид, кад говори Боже, ти си Бог мој, теби раним, жедна је тебе душа моја, за тобом чезне тело моје у земљи сухој и безводнојКао што јелен тражи хладну изворску воду тако и душа моја Боже, чезне за Тобом

,,Господ наш, Исус Христос, дао нам је богату трпезу – Самога Себе, кроз Свету Тајну Причешћа “ – казао је отац, објаснивши да уколико се човек од Ње храни, он неће ожеднети ни огладнети, до века.

Завршавајући своју беседу у храму под Горицом, прота Кљајевић је нагласио да ми данас немамо потребе да идемо у пустињу за Христом – јер је Он свуда и на сваком месту и на сваком кораку и педљу, а посебно у дому свом, у Светој Цркви Својој; подсећајући нас на крају да првенствено треба да тражимо Царство Божије, па ће нам се и остало уз то додати.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This