Izaberite stranicu

Претходне недјеље у цркви Светог Саве у Буенос Ајресу служена је Света архијерејска Литургија, поводом прославе празника Илиндана и Свете Марије Магдалине. Тога дана породица Јовановић прославила је и своју крсну славу.

У архипастирској бесједи епископ Кирило је казао да су пророци прорекли оно најважније што је Христос дао свијету – Васкрсење, које је камен темељац наше вјере.

Све оно што је Христос на Земљи чинио, пророци су претходно у својим животима најављивали. На примјер: у гробу пророка Јелисеја мртав човјек је васкрсао; пророк Јона је три дана преживио у утроби кита, а пророк Илија није умро, већ је Божијом вољом избјегао смрт и у ватреним кочијама узнесен на небеса. Сви ови догађаји из живота пророка имали су смисла у њиховом односу са Богом али нису имали силу и снагу коју има страдање и Васкрсење Христово. Христос није васкрсао само за себе, попуг Илије који је више за себе избјегао смрт. Христос је Васкрсао за васкрсење свих нас. Та неизмјерна сила у дјелима Христовим далеко је већа од дјела пророка”, казао је владика Кирило.

По завршетку Свете Литургије заједничарење је настављено у парохијском дому, гдје је у част своје крсне славе – Светог пророка Илије, породица Јовановић припремила свечани ручак. Отац Стефан је честитао празник свима, захвалио се домаћинима и пожелио да Свети пророк Илија просвијетли све својом ревношћу за Богом, као духовним даром који је он као пророк Божији имао.

Сабранима се за трпезом љубави обратио и домаћин Илија Јовановић и уз захвалност на учешћу у прослави његове крсне славе поручио да је све припремљено у част Светог Илије, као израз благодарења њему за молитвено заступништво пред Богом, уз молитву за будућу заштиту и помоћ.

О.Б.

Pin It on Pinterest

Share This