Izaberite stranicu

У манастиру Улије код Лепосавића свечано је прослављена манастирска слава Свете Преподобномученице Параскеве, познате у народу као „Трнова Петка“. Свету литургију служио је Епископ рашко-призренски г. Теодосије уз саслужење намесника митровачког протојереја-ставрофора Милије Арсовића, као и свештенства и монаштва Eпархије рашко-призренске.

У својој беседи владика Теодосије је говорио о житију Св. преподобномученице Параскеве која је пострадала у време римског цара Антонина одбијајући да се одрекне своје вере. Светитељка је поднела и најтежа мучења и остајала чудесно неповређена. У народу је посебно поштована као девица мученица и исповедница вере Христове.

Владика Теодосије је и овај пут указао како нам светитељи својим живим примером указују како не треба да се одричемо ни своје вере, али ни свог наслеђа. Наши преци су вековима остајали верни Богу у најтежим околностима, не напуштајући свој родни крај – Косово и Метохију, што је и порука за све нас данас да останемо достојни баштиници њиховог примера и никада се не одрекнемо Косова и наших светиња уз које смо порасли.

Манастир Св. Параскеве у Улијама код Лепосавића недавно је поново обновљен и у њему сада живе игуманија Нина са монахињом Јулијаном које су претходно служиле Богу у манастиру Кончул. Народ овог краја је са великом радошћу прихватио обнову овог манастира у коме се опет свакодневно чује молитва монахиња. Након Литургије сестре манастира Улије спремиле су за госте трпезу љубави.

Извор: Епархија рашко-призренска косовско-метохијска

 

Pin It on Pinterest

Share This