Izaberite stranicu

У присуству бројних љубитеља ликовне умјетности у галерији „Код Хомена“ јуче 8. августа са почетком у 21 сат традиционално је отворена још једна несвакидашња изложба.

Носи назив „Ољино царство у Котору код Хомена“, а у присуству високих званица изложбу је  поводом 10 година од смрти познате сликарке отворила власница Модне куће „Мона“ из Београда Нада Момировић.

“Поводом 150 година од рођења Николе Тесле, Србина који је освијетлио свијет, настала је прва умјетничка колекција. Имала је прву презентацију у Москви 2005. године у децембру када је Оља, кћи руског белогардејца, први пут ступила на тло мајке Русије. “Тесла” је прича о човјеку, генију, о људима, умјетницима, који су се по Ољиној замисли скупљали код њега на бал. То су били Рокфелер, Вестингхаус, Марк Твен, Катарина, Јесењин, Исидора Данкан, Мата Хари…Теслу је видјела као “небеског тркача” који нас и дан данас освјетљава. “Његош” је друга умјетничка колекција коју је Оља урадила за “Мону”, а поводом 160  година од првог штампања “Горског вијенца” у Бечу. И овог пута Оља је Његоша, владара са високих планина, чистог неба и још чистијег ума, свеприутног, поново појавила међу нама. Хвала још једном породици Хомен што је омогућила да се поводом 10 година од смрти Оље Ивањицки прикаже још један сегмент њеног стварања и учини доступним Которанима и њиховим гостима”, казала је између осталог Момировић.

Изложба обухвата скице и костиме Оље Ивањицки настале од 2005. до 2009. године за три модне колекције компаније МОНА – Тесла, 2005. (Београд, Брисел, Котор, Бар, Скопље, Москва, када је Оља Ивањицки први пут посјетила земљу својих родитеља), Његош, 2007. (Београд, Херцег Нови, Сарајево) и Царство, 2009. (Београд, Бар, Скопље, Сарајево).

Изложбе скица организоване су и у Београду, Никшићу, Херцег Новом, Панчеву и Паризу. У дизајнерском тиму су: Тања Јовичић, Мина Црнчевић, Мина Мартић, Кристина Гајић и Ана Лековић.

У бројној публици на изложби у галерији Код Хомена забиљежили смо да су присуствовали: амбасадор Србије Зоран Бингулац, конзул Зоран Дојчиновић, архијерејски намјесник бококоторски, парох которски протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, архијерејски намјесник никшићки протојереј ставрофор Слободан Јокић, сликар Драган Стојков, глумица Марија Бергам, Миломир Марић уредник Хепи ТВ…

У програму је традиционално учествовала  Градска музика Котор, затим Исидора Николић (сопран), Соња Тешовић (гитара) и Бошко Тујковић (хармоника).

Програм је водио Душан Давидовић.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This