Izaberite stranicu

У оквиру Трга од ћирилице који се  3. августа. одвија у порти Цркве Светог Јована Владимира у Бару, у уторак, 6. августа, одржано је вече у част пјесника Косте Радовића, који се недавно упокојио у 84 години.

О Кости Радовићу, добитнику многобројних награда међу којима је и књижевна награда „Марко Миљанов” за 2018. годину, говорили су др Синиша Јелушић и Перивоје Поповић а његову поезију су казивали: Милица Бакрач, Ранко Мићуновић и Слава Војиновић. Присутни су имали прилику да виде дио записа о томе шта је то за живота говорио Коста Радовић.

Књижевној вечери, поред љубитеља писане ријечи и поштовалаца заоставштине пјесника Радовића, присуствовали су чланови његове породице и грчког академика Алексија Панагопулоса.

Модератор вечери је био Драган Алорић који је подсјетио на биографију Косте Радовића, пјесника који је овјековечио сваки детаљ нестајања Пиве и њене златне изворске жиле, чије Пивско око сјаји у његовим књигама. Коста, свједок Пиве и њеног предања, носилац дивног пивског језика – древног српског језика Вука Караџића, био је најстарији члан Удружење књижевника Црне Горе, члан Управног одбора Епархијског савета Митрополије црногорско-приморске и Савета Енциклопедије ЦАНУ.

Академик др Синиша Јелушић је подсјетио да је Коста утемељивач и активни организатор Југословенских књижевних сусрета „Пјесничка ријеч на извору Пиве“ која наредне године слави пола вијека постојања, што је за ове просторе од великог духовног значаја.

Нагласио је да је уобичајено да се, када се из аспекта једне модерне теорије књижевности анализира пјесничко дијело једног аутора, у други план ставља биографија и све оно што спада у ван књижевне елементе тог приступа.

“Коста Радовић потпуно противречи том принципу. Да бисмо разумјели његово дјело у правом смислу, морамо схватити, и то је необично битно, да је он заправо дубински одређен или детерминисан простором у коме је живио. У том смислу за његову пјеснички судбину управо да је одлучан његов пивски завичај.”

По мишљењу др Јелушића то је први аспект његовог дјела, док је други моменат трагичан доживљај егзистенције, али доживљај који у другој равни прати дубоко искуство Христа: Христово страдање у свјетлости Христовог васкрсења:

“Као да се, у симболичком смислу, два кључна момента хришћанске историје показују и његовој лично историју”, рекао је др Јелушић.

Др Синиша Јелушић је истакао да је сам Коста говорио да је доживио дубоки унутрашњи потрес са потопом Пивског ока и преношењем пивског манастира Успења Богородице и да су то два кључна завичајно историјска елемента у његовом стварању.

Перивоје Поповиће је рекао да је Коста Радовић читавог живота градио простор за своју кућу код Христа.

“Читаво вријеме Косте Радовића, ствараоца, пјесника Пиве је проблем времена. Он у први план поставља проблем времена”, казао је Поповић.

Додао је да Бекет чека некога ко  можда неће доћи.

“А наш Пивљанин, ваш Пивљанин, мој Пивљанин, наш кум Коста Радовић вјерује, дубоко вјерује да ће тај који треба да дође доћи”, казао је Перивоје Поповић.

Вечерас ће на Тргу од ћирилице у Бару, поводом 630 година Косовске битке, Даница Црногорчевић одржати  концерт под називом Косовско завјетно вече.

Књижевно вече у част Влајка Ћулафића одржаће се 9. августа. На књижевној вечери бесједиће: Његово преосвештенство Епископ Јоаникије, као и Новица Ђурић, Дарко Jововић, Перивоје Поповић, Драган Бојовић и Љубисав Бијелић.

Трг од ћирилице у Бару ће затворити 10. августа Српско-руско фоклорно вече. Учествују: Културно-умјетничка друштва из Бара и пјевачки народни ансамбл из Москве „Донски козаци“

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This