Izaberite stranicu

Држава, ипак, наставља припреме преноса посмртних остатака династије Петровић

ДА ли ће пренос земних остатака владарске породице Петровић-Његош за коју се залаже актуелна власт, упркос одлуци принца Николе да се тај посао одложи на неко време, бити злоупотребљен уочи избора идуће године? Ову дилему отворила је изјава министра културе Александра Богдановића, да ће држава, ипак, наставити започете активности које су мотивисане „најискренијим осећањима привржености према одлучности Црне Горе да искаже искрено поштовање ка неизбрисивом трагу и историјској улози наше краљевске династије у градњи и јачању црногорског идентитета“.

– Не би било добро да се ова ситуација политички злоупотреби, јер ако власт одлучи да пренесе земне остатке идуће године када су избори, онда ће то бити чиста ДПС пропаганда. А овај догађај не би смела ниједна партија да користи у политичке сврхе – каже, за „Новости“, Јован Маркуш, истраживач историје и блиски пријатељ принца Николе Петровића, са којим је као председник Општине Цетиње још у време док је живео у Паризу ступио у контакт око преноса земних остатака династије. – Био је обрадован, и тада ми је рекао да би волео да се пренесу и кости његовог оца, принца Михаила, једног изузетно часног човека.

На „подсећање“ министра Богдановића „на вандалско уништавање гробова Петровића у Цетињском манастиру“, Маркуш оштро реагује.

– То је чиста лаж! Управо из тог разлога лично сам пре неколико месеци упутио писмо принцу Николи, покушавајући да му објасним медијске манипулације да су оскрнављене гробнице принцеза Вјере и Ксеније и његовог оца принца Михаила, које сада подгрева министар – каже Маркуш.

Први бих реаговао да су оскрнављене, јер сам најдиректније учествовао у њиховој изградњи 1989. године, а приликом сахране принцеза Вјере и Ксеније 2. октобра 1989, и од њих се као председник Организационог одбора у име грађана Цетиња опростио. Тврдим да и данас ове три гробнице изгледају исто као и када су направљене 1989. Уосталом, они који су радили на рестаурацији Дворског гробља могу рећи да на овим гробницама није било никаквих интервенција.

ПОЛОМЉЕНИ КРСТОВИ

ПОЈЕДИНИ крстови на неколико гробница (Петровића и Карађорђевића) поломљени су још од II светског рата. Нажалост, Завод за заштиту споменика културе Црне Горе није их рестаурисао иако је добио средства за санацију и конзервацију читавог Цетињског манастира. Ове крстове нису и поред добре воље конзерватора ни сада рестаурирали, јер нема фотографија како су некада изгледали. То одлично знам јер сам им на њихову молбу послао све фотографије које сам имао – каже Маркуш

ДЕЦЕНИЈЕ ЧЕКАЊА

ТРИДЕСЕТ три године су прошле откако се упокојио принц Михаило Петровић Његош, који је носио титулу – књаз рашки. И од тада се чека на испуњење аманета датог у Паризу, да буде сахрањен међу својима на Дворском гробљу код Цетињског манастира.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This