Izaberite stranicu

Патријарх московски и све Русије Кирил отпутовао је у манастир Саровски и Дивјејевски на прославу празника великог руског светитења, Светог Серафима Саровског, ради освећења новог богослужбеног места. Његова Светост је стигао у предвечерје празника у Митрополију Нижњег Новгорода, у пратњи више ахијереја и свештенства, где га је на дверима Успеско-Саровског манастира дочекао Митрополит нижњеновгордски и арзамаски Герогије, игуманија Дивјејевског манастира, епархијско свештенство и више грађанских поличких представника.

Патријарх Кирил је затим започео чин великог освећења Саборне цркве Успења Саровске ипоснице, после чега је уследила прва Божанска Литургија на новоосвећеном престолу коју је саслуживало четрнаест архијереја и многобројни свештеници.

На крају службе митрополит Георгије је уручио Свјатјејшем Патријарху крст из Саровске испоснице, израђен у првој трећини 18. века, који садржи 73 честице моштију, као и икону Јављања  Матере Божје Светом Серафиму.

Успенска црква је саграђена 1744. године, 1951. године су је минирали безбожни Совјети. Манастир је затворен 1925. године, а монаси су се суочили са прогоном бољшевика, док су многи погубљени.

Током Другог светског рата манастирске зграде су коришћене као фабрике за производњу ракетних бацача БМ-13 „каћуша“. Како је црква почела пропадати, Совјети су је дигли у ваздух, тврдећи да је у опасности да се сруши од експлозија у производним местима нуклеарног центра који је ту успостављен.

Обнова катедрале је започела у пролеће 2016. године, а патријарх Кирил је осветио камен темељац 1. августа исте године.

Извор: pravoslavie.ru (превод с руског и обрада Информативна служба Српске Православне Цркве)

Pin It on Pinterest

Share This