Izaberite stranicu

Љубављу и благодарношћу француско-српског хуманитарца Арноа Гујона и француске организације „Солидарност за Косово и Метохију“ чији је он оснивач, 4. августа је више од четрдесеторо дјеце из српских енкалава са Косова и Метохије допутовало у Тиват. Дјеца су 6. августа посјетила Ловћен.

„За дјецу је ово више од љетовања. То је за њих први излазак из енклаве, први пут да су слободна. Са нама је деветогодишњи Павле који је једино дијете из Клине. Замислите његову срећу сад овдје када има четрдесеторо другара са којима може да разговара“, казао је Гујон за Радио Светигору.

Дјеца из Партеша, Цернице, Будриге, Прилужја, Добротина и Грачанице током свог боравка на мору имаће низ активности које ће их, као и њихове претходнике, испунити незаборавним успоменама.

Француска хуманитарна организација „Солидарност за Косово и Метохију“ у сарадњи са Епархијом рашко-призренском и косовско-метохијском, већ осми пут организује љетовање за дјецу са Косова и Метохије.

Гујон је слушаоцима Светигоре говорио о утисцима које носи са ових путовања, о томе како му тешко пада забрана уласка на Косово што га спречава да се сретне са својим пријатељима и организује разне активности које ХО „Солидарност за Косово“ има на Космету. Говорио је и свом сусрету са манастиром Високи Дечани гдје је одлучио да прими православну вјеру.

Објаснио је да љубав према српском народу носи из своје породице, која је, као часна француска породица, схватала неправду која се од стране свјетских моћника наноси нашем народу и дијелила наш бол. Одатле је и потекла идеја о оснивању хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ која сада броји 30 волонтера и 12. 000 донатора чија је жеља да покаже Србима са Косова да нису сами и да имају још много пријатеља у свијету. Осим материјалне помоћи, Гујон наводи, жеља је да се српском народу на КиМ, на првом мјесту, пружи морална подршка.

Разговор са Арном Гујоном водила је Слободанка Грдинић:

https://svetigora.com/arno-gujon-za-radio-svetigoru-govorio-o-posjeti-djece-sa-kosmeta-crnogorskom-primorju/

Pin It on Pinterest

Share This