Izaberite stranicu

На данашњи дан, 7. августа 1912. године Русија и Јапан су потписали споразум о подјели интересних сфера у Монголији и Манџурији.

Монголија је држава у источној Азији, потпуно је окружена копном, налази се између Русије на сјеверу и Кине на југу. Налази се на површини од 1 500 000 километара квадратних и има укупну популацију од 3 милиона људи. Главни град је Улан Батор. Званичан језик је монголски. Сваке године се у јулу одржава фестивал који слави Монголију као слободну земљу. Прославља се сваке године од 1921. године и обухвата цијелу државу. По својој организацији подсјећа на Олимпијске игре, а уз спорт, одржавају се разне параде које славе културу, традицију и војску. У центру догађаја су три спорта: рвање, стрељаштво и коњачке трке. С обзиром на то да женама није дозвољено да учествују у рвању, једне године се једна жена прерушила у мушкарца и побиједила на турниру. Од тада је обавезна униформа која се састоји из мајица отворених рукава. У главном граду живи више од 45% популације. Приближно 30% становништва је номадско или полу-номадско. Централна животиња је коњ. Већина становника Монголије су будисти, па затим слиједе атеисти и агностици, а мању групу чине муслимани и друге религије.

Већина монголских номадских породица воли госте и радо ће угостити странце. Напојиће и нахраниће сваког госта и понудити му смјештај да преноћи. Али постоји једна ствар која се сматра као највећа увреда. Не смије се дирати шешир, чак и ако желите да га помјерите са пута. У Монголији је шешир симбол среће и носе га с поносом. Њихова традиција налаже да је забрањено да се шешир остави на поду, да се баци или замијени са другом особом. Омиљено пиће међу номадским породицама је аираг: ферментисано коњско млијеко. Понуда се не смије одбити јер се то сматра за увреду домаћинству. Ово пиће садржи 3% алкохола. Начин пјевања монголских традиционалних пјесама се тешко може описати. Базира се на произвођењу високог звука преко још једног звука. Ова врста пјевања је додата на листу културних наслеђа УНЕСКО-а. У Монголији новац не постоји у облику кованица. Све је у папиру. Монголски језик је званичан и најраспрострањенији језик монголске породице језика у коју још спадају и бурyат и калмyк који се говоре у Русији и могул који се говори у Авганистану. Кроз историју, монголски језик се писао разним писмима, почевши од древног кинеског па до ћирилице која се користи данас.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This